2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moldovai kormányfő: Chișinău számára országprojekt a nyugati irányultság

2017. március 23. 17:48, utolsó frissítés: 17:48

A Moldovai Köztársaság számára országprojekt a nyugati irányultság, az, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz - mondta Pavel Filip moldovai miniszterelnök csütörtökön, Sorin Grindeanu kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

Az oroszbarát - Chișinău és Moszkva közeledését szorgalmazó - Igor Dodon elnökre utalva Filip leszögezte: az ország alkotmánya a parlamentnek és kormánynak biztosítja a legnagyobb hatalmat, így Moldova és Románia kapcsolatai a jövőben csak erősödni fognak, "akkor is, ha egyeseknek ez nem tetszik".

Filip leszögezte: az államfő ellenkezése dacára a chișinăui kormány tartja magát a NATO-val kötött megállapodáshoz és júliusban megnyitják az északatlanti szövetség kapcsolattartó irodáját a moldovai fővárosban. Filip ugyanakkor elismerte: az államfő a fegyveres erők főparancsnoka, így Dodonnak sikerült megakadályoznia Moldova részvételét a Romániában rendezett NATO-hadgyakorlaton.

A moldovai és a román kormány Karácsonkőn (Piatra Neamț) tartott együttes ülése után a két politikus egybehangzóan állította: Moldova polgárainak csak az Európai Unióhoz való közeledés hozhatja el a remélt jólétet és stabilitást. Grindeanu megerősítette: Románia továbbra is támogatja Moldovát ezen az úton, Bukarest azonban eltökéltséget és következetességet vár Chișinăutól, és a reformok gyorsítását szeretné.

"Moldovai jelenlétünk új szakaszába akarunk lépni: a román befektetők jelenlétének erősítését szeretnénk, részt akarunk venni a következő időszak esetleges moldovai privatizációs eljárásaiban, betartva minden olyan átláthatósági szabályt, amelyet kikötnek" - jelentette ki Grindeanu.

Bukarest és Chișinău folytatja a közös energetikai, infrastrukturális, környezetvédelmi és regionális fejlesztési projektek megvalósítását. Grindeanu szerint ezzel Moldova demokratikus intézményeinek megerősítését célozzák, ugyanakkor politikai vonatkozásban és a szó szoros értelmében is az európai térséghez akarják "kötni" a Moldovai Köztársaságot. Grindeanu szerint jó esély van arra, hogy a Jászvásár (Iași) és Chisinau közötti gázvezetéket sikerül az eredeti 2019-es határidő előtt, még a jövő év vége előtt megépíteni.

A két kormány együttes ülése alkalmából a román fél bejelentette: újabb 96 iskolabuszt adományoz Moldovának, amelyeket a tervek szerint három hét múlva adnak át a chișinăui hatóságoknak. A felek a vámosok és határőrök számának növeléséről állapodtak meg, hogy enyhítsék a határátkelőkön tapasztalható torlódást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS