2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA és Nagy-Britannia is megtiltotta a nagyobb elektronikai cikkek felvitelét muszlim többségű országokból induló repülőkre

2017. március 22. 09:37, utolsó frissítés: 09:45

Az amerikai hatóságok terrorveszélyre hivatkozva több országban megtiltották kedden a nagyobb elektronikai eszközök felvitelét az Egyesült Államokba tartó repülőgépek fedélzetre. Hasonló intézkedést hozott Nagy-Britannia is az oda tartó járatok esetében.

Washington nyolc muzulmán többségű ország tíz repülőterét jelölte meg. A belbiztonsági minisztérium pénteken hatályba lépő döntése a Jordániából, Egyiptomból, Törökországból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Marokkóból és Katarból az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre vonatkozik. Az érintett légi kikötők: Ammán, Kairó, Kuvaitváros, Doha, Dubaj, Isztambul, Abu-Dzabi, Casablanca, Rijád és Dzsedda nemzetközi repülőterei.

Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre, csak a csomagtérben szállíthatják magukkal. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.

A fenti repterekről összesen kilenc légitársaság - Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways - indít közvetlen járatokat az Egyesült Államokba - közölték magas rangú tisztségviselők. Ezeknek a légitársaságoknak péntekig van idejük arra, hogy eleget tegyenek a szigorításoknak, amelyek határozatlan ideig maradnak érvényben.

Tisztségviselők szerint a döntésnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök hat muszlim többségű ország polgárainak egyesült államokbeli beutazását korlátozó rendeletéhez.

A belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint a kormány döntése nem országok egy bizonyos csoportja ellen irányult. "Kiértékelt hírszerzési információkat alapul véve" hozták meg a döntést - állította.

A megkérdezett tisztségviselők azt nem mondták el, miért csak egy irányba érvényes a rendelkezés. A belbiztonsági minisztérium nem zárta ki a szigorítás kiterjesztését más repülőterekre, ha a helyzet úgy alakul.

A tárca közölte, hogy az utazóközönség érdekeit figyelembe véve úgy döntött: a mobiltelefonokat továbbra is fel lehet vinni a fedélzetre.

A szigorításokat azok a jelentések tették szükségessé, amelyek szerint terrorcsoportok állítólag elektronikus eszközökbe rejtett robbanószerkezeteket akarnak felcsempészni a repülőgépekre - mondták el washingtoni tisztségviselők újságíróknak.

A brit kormány szóvivője a Törökországból, Libanonból Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokat említette. Ez a lista rövidebb mint az amerikai, és több helyen eltér tőle.

A londoni korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti, a külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

A török kormány máris tiltakozott a britet időben jóval megelőző washingtoni döntés miatt. Ahmet Arparslan közlekedési miniszter helytelenítette, mondván, hogy Törökországból nemcsak "jókedvükben" utaznak az emberek az Egyesült Államokba, hanem kereskedelmi és egyéb kapcsolatok fejlesztése érdekében is.

Kiemelte: Isztambul évente több mint 80 milliós légiutas-forgalmat bonyolít. Óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy összetévesszék Törökországot "más helyekkel" - hangoztatta.

A miniszter jelezte: Ankara egyeztetést folytat az illetékes amerikai hatóságokkal és hangsúlyozza az intézkedés enyhítésének szükségességét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS