2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A USA ismét a Krím félsziget visszaadását követelte Oroszországtól

2017. március 17. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Az Egyesült Államok csütörtökön ismét azt követelte Oroszországtól, hogy adja vissza Ukrajnának a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

"A Krím Ukrajna része. Az Egyesült Államok elítéli a Krím orosz megszállását, és felszólít ennek haladéktalan befejezésére" – mondta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok "nem ismeri el a referendumot", ahogy a Krím félsziget elcsatolását sem, amely Washington szerint "a nemzetközi jog folyamatos megsértését" testesíti meg. Hozzátette: az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések a fekete-tengeri félsziget visszaszolgáltatásáig hatályban maradnak.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet is. Február közepén Donald Trump amerikai elnök is követelte a Krím visszaadását Ukrajnának.

A megszállt Krímben 2014. március 16-án megtartott népszavazáson 80 százalékos részvétel mellett a a szavazók 96,77, Szevasztopolban pedig a 95,6 százaléka az Oroszországhoz történő csatlakozásra voksolt. Másnap a Krími Köztársaság kikiáltotta függetlenségét, március 18-án pedig Moszkvában aláírták a szerződést az Oroszországi Föderáció két új szubjektumának felvételéről.

A Krím státusával kapcsolatban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége továbbra is az állami szuverenitás és a területi sérthetetlenség elvének elsődlegességét hirdeti, Oroszország pedig, amely a félsziget hovatartozásának ügyét "lezártnak" tekinti, az önrendelkezés jogáét. Ebben csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ért vele egyet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS