2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

II. Erzsébet is rábólintott: bármikor indulhatnak a Brexit-tárgyalások

2017. március 16. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

II. Erzsébet királynő csütörtökön kihirdette a brit parlament által hétfőn megszavazott Brexit-határozat szövegét, ezzel pedig törvényerőre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve bármikor megkezdheti Theresa May brit kormányfő a Brexitről szóló tárgyalásokat az Európai Unió vezetőivel.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválására (az EU-ból való kilépés formális procedúrájára) törvényi felhatalmazást kérő kormányindítvány többhetes parlamenti vitája hétfőn zárult le.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétéves időtávlatot meghatározva a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Az előzetes értesülések arról szóltak, hogy Theresa May brit miniszterelnök akár ezen a héten bejelentheti az 50. cikkely aktiválását, de a Downing Street ezt kizárta. A miniszterelnöki hivatal egyértelmű jelzése szerint a kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a kilépési folyamat elindításáról. Március 25-én Rómában kerül sor EU-csúcsra, az 1957-es Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából, így tehát Theresa May várhatóan ezen az eseményen ragadja meg az alkalmat arra, hogy formálisan is aktiválja az 50. cikkelyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS