2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel a támogatásáról biztosította a holland kormányt

2017. március 13. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Angela Merkel német kancellár hétfőn a holland kormányt a törökországi alkotmánymódosításról kiírt népszavazás kampánya körül kialakult vitában.

Angela Merkel Münchenben tett nyilatkozatában teljességgel elfogadhatatlannak minősítette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő "náci maradványnak" nevezte a holland kormányt, amiért megakadályozta török miniszterek kampányrendezvényeit.

Az összehasonlítás a nácizmussal mindig félrevezető és egyáltalán nem helyénvaló - szögezte le a német kancellár. Előzőleg Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte: a német kormánynak nem feladata értékelni a holland kormány intézkedéseit, "azt azonban a holland népet és kormányát Törökországból érő mértéktelen kijelentésekre tekintettel világossá kell tennünk, hogy szolidaritást vállalunk Hollandiával".

A Hollandia és Törökország közötti vitát az okozta, hogy Hága szombaton visszavonta a török külügyminisztert, Mevlüt Cavusoglut szállító repülőgép leszállási engedélyét, majd a rotterdami török konzulátusnál feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett autókonvoját, és visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szeretett volna részt venni. (mti.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS