2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Hargita megye

2017. március 13. 17:44, utolsó frissítés: 17:44

Megszavazta Hargita megye tanácsa a megye 2017-es évre vonatkozó költségvetését. Idén kevesebb pénzből gazdálkodhat a tanács, mint 2016-ban, a legtöbb pénzt pedig útfelújításokra fordítják.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, az idei költségvetés 260 millió lej, ami abból az okból kifolyólag kevesebb, mert nem sikerült európai alapokat lehívni az idei évben.

"260 millió lejes költségvetést fogadtunk el és főként az utak felújítására fektetjük a hangsúlyt, ugyanis Hargita megyében mintegy 1000 kilométer megyei út van és sajnos egy részük még aszfaltozatlan. Fel kell készülnünk arra, hogy európai finanszírozású és a kormány által támogatott projekteket dolgozzunk ki, de a félretett pénzforrásainkat is erre kell felhasználnunk (...) A költségvetés kisebb, mint tavaly, mert sajnos nem sikerült európai alapokat lehívni a befektetésekre" - nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyei elnök szerint a kormány a felelős az európai támogatások elmaradásáért, hiszen 2016 decemberében hirdették meg a 2014-2020-as finanszírozási időszakra vonatkozó támogatásokat, de az általa vezetett intézményben is belső vizsgálatot kell tartaniuk, hogy miért nem sikerült sikeres pályázatokat leadniuk.

Borboly reményét fejezte ki, hogy év végéig más forrásokhoz is hozzájuthat a megyei tanács és elérik a tavalyi év költségvetésének szintjét. Az elnök ugyanakkor elmondta, nem csupán útjavításokra fordítanak jelentős összegeket. Idén befektetéseket eszközölnek a csíkszeredai megyei kórház épületében és a gyergyótölgyesi (Tulgheş) pszichiátria épületében is.

A megyei tanács vezetője arról is beszélt, hogy a béremelések következtében valószínűleg elbocsátásokra kerül sor, ugyanis csak így tudják biztosítani a közalkalmazottak számára megemelt béreket.

A tanácsosok szavazatát követően a megyei tanács munkatársai azonnal feltöltötték az elfogadott beruházások adatlapjait a nemrégiben elindított investitii.judetulharghita.ro weboldalra, amelyen bárki valós időben tájékozódhat a megyei tanács által indított projektekről.

A hétfői ülésen, amelyet ezúttal Csíkszentsimonban (Sânsimion) tartottak, elfogadták a tanács által támogatandó programok listáját is. (Agerpres.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS