2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajtóvadászat áldozatának tartja magát Francois Fillon

2017. március 13. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Hajtóvadászat áldozatának tartja magát a másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon egy újabb sajtóértesülés miatt, amely szerint egy ismeretlen mecénásától luxusöltönyöket kapott ajándékba. A konzervatív politikus szerint az újságírók már a szemetesében is turkálnak."Egy barátomtól öltönyöket kaptam ajándékba februárban. És akkor mi van?" - reagált még vasárnap Francois Fillon a Les Échos című gazdasági napilap megkeresésére.

A politikus az Europe1 kereskedelmi rádióban elmondta, az ellene irányuló nagy számú támadásokat hajtóvadászatnak tekinti. Fillont szerdára idézték be a vizsgálóbírók vádemelésre a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében indított vizsgálatban. A Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap vasárnap azt írta, hogy egy ismeretlen mecénás február 20-án 13 ezer euró értékben vásárolt Fillonnak két luxusöltönyt."Nem válaszolok ezekre a témákra, ez a magánéletem, nem tartozik senkire. Jogomban áll egy baráttól öltönyt kapni, ez nem tilos" - hangsúlyozta a politikus.

A lap szerint a mecénás csekkel fizette ki a két öltönyt, de korábban ugyanennél a luxusmárkánál, az Arnysnál, 35 ezer euró készpénzt hagyott Fillon ajándékaiért. Az elmúlt öt évben 48 ezer euróért vásárolt az ismeretlen mecénás személyre szabott ajándékokat a márkánál a konzervatív politikusnak. A felmérések alapján favoritnak számító Emmanuel Macron centrista jelölt kampánystábja szerint Fillonnak be kellett volna jelentenie az adományokat a nemzetgyűlésben, s miután ezt nem tette meg, az alsóház elnökének fel kell lépnie ellene. A francia képviselők nem fogadhatnak el 150 eurónál nagyobb értékű ajándékot. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje szerint a korrupciós botrányokkal kirajzolódott Fillon igazi személyisége, amely nagyon távol áll attól, akit eddig ismertünk.

"A kezdetektől azt mondom, hogy nem az igazságszolgáltatás és maga az eljárás a gond Fillon esetében, hanem az, hogy kiderült, szereti a pénzt, és ez nagyon távol áll attól a puritán képtől, amelyet eddig akart magáról mutatni. És ezzel megtévesztette azokat a választókat, akiket a mértékletesség vonzott Fillonban" - mondta Le Pen a France Info hírrádióban.

A januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulóba, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját pártot alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s várhatóan Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS