2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Modernkori rabszolgaság Szicíliában: a kizsákmányoltak zöme romániai nő

2017. március 12. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Modern kori rabszolgatartókat lepleztek le Olaszországba: Szicília Ragusa régiójának farmjain mintegy 7500 nő dolgozhat rabszolgaként, súlyos kizsákmányolásnak kitéve, a nők több mint fele romániai - mondta az Observernek Guido Volpe rendőrparancsnok. A nők felét munkaadóik szexuálisan is kizsákmányolják.

A rendőr szerint nehéz a jelenséget felszámolni, mert a nők félnek, hogy elveszítik munkájukat, és nem tesznek kizsákmányolóik ellen tanúvallomást.

A The Guardian riportot közölt az Európa negyedik legnagyobb zöldségtermelő vidékéről, ahol idénymunkát végző nők emberi jogai sérülnek. A Moldvából érkező Nicoleta Bolos történetén keresztül szemlélteti a helyzetet. A nő férjével együtt vállalt munkát zöldségbetakarítóként a farmon. A munkáltató azzal zsarolta a házaspárt, hogy amennyiben Nicoleta nem hajlandó vele szexuális kapcsolatot létesíteni, nem fizeti ki a bérüket. A férje nyomására és attól való félelmében, hogy elveszíti a munkahelyét, Nicoleta három évig kénytelen volt eltűrni a szexuális abúzust.

A lakhatási és az élelmezési körülmények rendkívül rosszak a farmokon, arra is volt példa, hogy macskaételt kaptak a munkások vacsorára. A női lakosság 4%-át a romániai nők teszik ki, ehhez képest az abortuszra jelentkezők 20%-a kerül ki az ő körükből.

2006-ban Ragusa régióban mindössze 36 romániai nő dolgozott a mezőgazdaságban, idén számuk elérte az 5000 főt, így most a legnagyobb külföldi munkavállaló csoportot képezik a szigeten. (guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS