2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel szerint Európának meg kell őriznie nyitottságát

2017. március 09. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Európa soha nem zárkózhat be, meg kell őriznie nyitottságát akkor is, ha erősödik a nacionalizmus és a protekcionizmus - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a kereskedelem szabadsága az egész EU-nak fontos, a németeknek pedig "kereskedő nemzetként" elsőrendű érdek. Ezért nagy eredmény a Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálása.

Az is fontos, hogy az EU-ban egyetértés legyen arról, hogy a tagországok "közösen lépnek fel a nem méltányos és protekcionista kereskedelmi praktikák ellen, és határozottan megvédik érdekeiket" - tette hozzá Angela Merkel.

Donald Trump amerikai elnökkel március 14-re tervezett találkozójával kapcsolatban azt is kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolatok változása révén az EU-ra nagyobb felelősség hárul a biztonságpolitikában, képesnek kell válnia arra, hogy önállóan kezelje a szomszédságában kialakuló válságokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS