2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában a legjobb vezető beosztású nőnek lenni az EU-ban

2017. március 08. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Háromból menedzserből csupán egy nő az Európai Unióban, és átlagosan negyedével kapnak kevesebb fizetést, mint a hasonló munkakörben dolgozó férfi társaik - derül ki az Eurostat nemzetközi nőnapra közzétett felméréséből.

Az adatok szintjén: 7,3 millió személy dolgozik vezető pozícióban az Európai Unióban, ezek közül 4,7 millió férfi, 65 százalék, illetve 2,6 millió nő, 35 százalék. Mindez úgy, hogy a foglalkoztatottaknak nagyjából fele nő, tehát a vezetők között alulreprezentáltak. Ehhez pedig hozzájön az is, hogy a nők 23,4 százalékkal kapnak kisebb fizetést ezért a munkáért, mint a férfiak. Tehát amiért a férfi megkapja az 1 eurót, azért egy nőnek csak 77 eurócentet fizetnek. De természetesen jelentős eltérések vannak a tagállamok között.


Csak Litvániában vannak többségben a női vezetők,

ott 53 százalék az arányuk. Utána Lengyelország és Bulgária következik 44 százalékkal, majd Írország 43 százalékkal, Észtország 42 százalékkal, illetve Magyarország, Románia és Litvánia 41 százalékkal. A lista végén Németország, Ciprus és Olaszország áll 22 százalékkal.


Román szempontból mindenképp pozitívum,

hogy nálunk a legkisebb a nemek közötti bérszakadék a vezető pozícióban dolgozók esetében. Bár a férfi vezetők minden tagállamban többet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a nők, de míg Magyarországon 33,7 százalékos a bérszakadék, addig Romániában csak 5 százalék. Tehát azért a munkáért, amiért egy vezető beosztású férfi nálunk 1 lejt kap, azért egy nőnek 95 banit fizetnek. Sőt, ebben a tekintetben nagyon vezetünk Európa előtt, mert utánunk 12,5 százalékkal Szlovénia jön, majd Belgium 13,6 százalékkal. A másik véglet a már említett Magyarország, illetve a vele nagyjából egy szinten lévő Olaszország 33,5 százalékkal.

A statisztika elkészítésében a 2014-es év adatait használták fel. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS