2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig sokan hiszik, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiaknál

2017. március 07. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

A világon minden ötödik ember úgy véli, hogy a nők alsóbbrendűek a férfiakhoz képest, és otthon kellene maradniuk, valamint hogy a férfiak tehetségesebbek a munkahelyeken és az iskolákban - derül ki egy, a nemzetközi nőnapra időzített felmérésből.

A Statista alábbi ábráján tíz ország adatait hasonlítják össze:

Infographic: Many Still Think of Women as Less Capable | Statista You will find more statistics at Statista

Ugyanakkor az Ipsos Mori intézet által 24 országban megkérdezett 17 550 ember szinte mindegyike azt mondta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő jogokkal kell rendelkezniük. Minden négy megkérdezett közül három azt válaszolta, hogy a nők továbbra is szociális, politikai és pénzügyi megkülönböztetés áldozatai.

Biztató, hogy a férfiak és a nők többsége világszerte hisz az egyenlő esélyben, ugyanakkor sokan hiszik azt is, hogy az igazi jogegyenlőség még nem valósult meg - mondta Kully Kaur-Ballagan, a felmérést elvégző Ipsos Mori intézet igazgatója.

A 24 országban - közte Brazíliában, Indiában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Svédországban - végzett felmérés megkérdezettjeinek több mint fele nevezte magát feministának, de egynegyedük aggasztónak találta, hogy kiálljon a nők jogai mellett.

A UN Women (az ENSZ nemek közti egyenlőséggel és a nők felemelkedésével foglalkozó egysége) a nemek közötti 24 százalékos bérszakadékot a nők "legnagyobb kirablásának" nevezte. A Gazdasági Világfórum tavalyi jelentése szerint a férfiak és nők közötti gazdasági egyenlőségre még további 170 évet kell várni. (Index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS