2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Malajzia szerint Észak-Korea túszul ejtette az állampolgárait

2017. március 07. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

Az észak-koreai külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy "igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet" (Kim Dzsong Nam halálának ügyét).

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurban akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött, és a malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban. A diplomáciai képviseletet a hatóságok kordonnal körülzárták.

A malajziai külügyminisztérium közlése szerint 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában: három a nagykövetségen, kettő ENSZ-alkalmazottként van ott, hat pedig családtag.

Najib Razak malajziai kormányfő kedden az ország Észak-Koreában maradt állampolgárainak azonnali hazaengedését követelte. "A leghatározottabban elítéljük Észak-Korea döntését, miszerint megakadályozza a malajziai állampolgároknak, hogy elhagyják" az ország területét – jelentette ki a délkelet-ázsiai ország kormányfője, aki szerint Phenjan "túszul ejtette" Malajzia állampolgárait. "A nemzetközi jog és a diplomáciai normák teljes semmibe vételével gyakorlatilag túszul ejtették polgárainkat."

A malajziai kormányfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, majd utasította a rendőrséget, hogy akadályozza meg valamennyi észak-koreai állampolgár távozását az országból, amíg meg nem győződik arról, hogy az Észak-Koreában tartózkodó malajziaiak biztonságban vannak.

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS