2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benyújtották az "új Obamacare-t"

2017. március 07. 07:51, utolsó frissítés: 07:51

Az amerikai republikánus párti képviselők beterjesztették hétfőn a kongresszusnak az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonására vonatkozó, valamint egy új egészségbiztosítási törvényről szóló javaslatukat.

A javaslatot először a képviselőház és a szenátus illetékes bizottságai vitatják meg.

A tervezet egyebek között 2020. januári határidővel befagyasztaná az Obamacare-törvénynek a Medicaid programra vonatkozó részét. A Medicaid a szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segíti, s mivel az Obamacare lehetőséget adott rá, hogy az egészségbiztosítás erre is kiterjedjen, egyes szövetségi államokban ezt be is vezették. 2020-től is lehet majd pályázni a Medicaid segítségére, de egyénileg, és nem jár majd együtt automatikusan az egészségbiztosítással. Egyes sajtóhírek szerint azonban a Medicaidre fordítandó költségvetési összegeket korlátozni tervezik.

Fontos eleme az új javaslatnak, hogy eltörlik a jövedelmi alapon kérhető támogatásokat az egészségbiztosítás megvásárlásához, s helyette életkor alapján meghatározott, visszatérítendő adóként elszámolható lenne a megvásárolt egészségbiztosítás ára. Republikánus források szerint bizonyos, magas jövedelemszint felett azonban az adóvisszatérítés nem vehető majd igénybe.

Négy republikánus szenátor - az ohiói Rob Portman, a nyugat-virginiai Shelley Moore Capito, a coloradói Cory Gardner és az alaszkai Lisa Murkowski - már a tervezet hétfő esti benyújtásakor azt kérte, hogy őrizzék meg az egészségbiztosítás Medicaidre vonatkozó részét. A szenátorok aggodalmukat hangoztatták és felelősségteljes döntést kértek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS