2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump ismét beutazási tilalmat hirdetett a muszlim országok számára

2017. március 06. 19:44, utolsó frissítés: 19:44

Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amely 90 napra megtiltja, hogy hat muszlim ország állampolgárai Amerikába utazzanak, tudósít a BBC. Az előző ilyen tervezetet a Legfelső Bíróság elkaszálta. A jelenlegi változatban már nincs benne, hogy iraki állampolgárok sem léphetnek be az egyesült Államok területére.

Trump Irán, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán és Jemen állampolgárait tiltaná ki az országból, ugyanakkor 120 napig egyetlen menekült sem érkezhet az Államokba.


Az új rendelet jelentős engedményeket is tett az előző, megbukott próbálkozás után, például nem vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek vízummal, vagy zöldkártyával.

A rendelkezés ráadásul nem azonnal, hanem március 16 -án lép érvénybe. Így remélik, hogy elkerülik azokat a kaotikus jeleneteket, amiket a legutóbbi, előzetes bejelentés nélkül elfogadott rendelkezés okozott.

A BBC elemzője szerint a mostani beutazási tilalmat is megtámadhatják, hiszen az előző esetben alkalmazott bírósági érvelés továbbra is igaz: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kijelölt országok lakói valaha is terrortámadást követtek volna el az Egyesült Államokban.

Szaud-Arábia ugyanakkor nincs a listán. Ebben az országban Trumpnak ugyanakkor jelentős üzleti érdekeltségei vannak, írták korábban a tilalom kritikusai. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS