2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éhínség és kolera pusztít Szomáliában

2017. március 05. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Száztíz ember halt éhen az elmúlt 48 órában Szomália egyetlen, szárazság sújtotta délnyugati körzetében, Bayban, ahol már kolerajárvány is szedi az áldozatait: 69-en haltak meg a betegségben egy nap alatt.

A szomáliai kormány kedden hirdetett katasztrófahelyzetet a szárazság sújtotta országban, ahol az ENSZ becslései szerint ötmillió ember szorul segítségre az éhínség miatt.

Hasszan Ali Khaire szomáliai miniszterelnök kedden a szárazság elleni harccal foglalkozó bizottság ülésén ismertette, hogy egyedül a délnyugati Bay körzetben 110-en haltak éhen az elmúlt 48 órában.

A szóban forgó szomáliai térségből ezrek indultak útnak a fővárosba, Mogadishuba élelmiszersegélyért. A közelmúltban hétezernél többen jelentkeztek az ottani élelmiszerelosztó központoknál.

Az ENSZ szerint most 363 ezer alultáplált gyerek van Szomáliában, 71 ezren közülük súlyosan alultápláltak. A világszervezet szakértői szerint a tiszta víz hiánya miatt a kolera és más betegségek veszélye is fennáll.

Éppen szombaton érkeztek hírek arról, hogy kolerajárvány tört ki Bay körzetben. Baido városában és a környékbeli falvakban 69 ember halt meg kolerában az elmúlt egy napban – közölte Abdullahi Omar Roble, a humanitárius ügyekkel foglakozó hivatal térségbeli vezetője. Roble szerint hetvennél többen kerültek kórházba, és nincs elég gyógyszer a kezelésükhöz.

Szomália, Nigéria, Dél-Szudán és Jemen miatt a világszervezet megkongatta a vészharangot. António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt hónapban 4,4 milliárdos segélyt kért számukra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS