2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A német kormány visszautasította a török elnök állítását a Die Welt letartóztatott tudósítójáról

2017. március 04. 12:03, utolsó frissítés: 12:03

A német kormány visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő azon állítását, miszerint német kém és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet képviselője a Die Welt című konzervatív német lap Törökországban előzetes letartóztatásba helyezett újságírója.

A török elnök állítása "képtelenség" - idézte péntek este a német külügyminisztérium egy szóvivőjét a Bild című lap online kiadásában.

A Die Welt német-török kettős állampolgárságú tudósítója, Deniz Yücel ügye súlyos feszültséget okozott a német-török kormányzati kapcsolatokban. A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja kifogásolta előzetes letartóztatásba vételét. Az ellenzéki pártok - a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek - a kormányt is bírálják, álláspontjuk szerint Berlin nem követeli kellő nyomatékkal az újságíró szabadlábra helyezését. A Zöldek szerint azért, mert az EU-Törökország megállapodás révén Ankara "túsza".

A Die Welt munkatársát hétfőn - 13 napi rendőri őrizet után - helyezték előzetes letartóztatásba, terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A török hatóságok mindenekelőtt az energiaügyi miniszter, Berat Albayrak - az államfő veje - hackertámadás révén kiszivárogtatott e-mailjeiről szóló tudósításai és a Németországban is terrorista szervezetként számon tartott PKK egy vezetőjével készített interjúja miatt gyanúsították meg.

Deniz Yücel letartóztatása óta a német kormány több alkalommal világossá tette, hogy a török hatóságoktól elvárja az újságíró szabadlábra helyezését a lehető legrövidebb időn belül, és azt is, hogy méltányos eljárást folytassanak ügyében és biztosítsák számára, hogy élhessen a konzuli segítséghez fűződő jogával. Berlin aránytalannak és indokolatlannak tartja a török hatóságok eljárását, tekintettel arra, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a vele szemben megfogalmazott gyanú kivizsgálására.

A német-török kapcsolatokat még inkább megterheli, hogy helyi hatóságok megakadályozták a törökországi alkotmánymódosítási népszavazás kampányának több németországi rendezvényét. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök este a baden-württembergi Gaggenauban kampányolt volna, Nihat Zeybekci gazdasági miniszter pedig szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben. Visszavonták mindkét rendezvény engedélyét, illetve a helyszín használatáról szóló szerződést, és miután a gazdasági tárca vezetőjével szervezett eseményt a rendezők áthelyezték a Köln melletti Frechenbe, az ottani helyszín - egy rendezvénycsarnok - üzemeltetője is közölte, hogy nincs lehetőség a rendezvény megtartására.

Recep Tayyip Erdogan ezt is élesen bírálta pénteken egy Isztambulban elmondott beszédében. Szavai szerint miközben a török kormány tagjait akadályozzák Németországban, a PKK-nak fórumot biztosítanak, de ezt Törökország nem hagyja annyiban, és minden nemzetközi fórumon szóvá fogja tenni.

Ulrike Demmer helyettes német kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján a két török miniszter rendezvényeinek lemondása miatt megfogalmazott éles hangú török bírálatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a szövetségi kormány nem tud és nem is kíván helyi önkormányzati ügyek intézésében részt venni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS