2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Szerbia, Oroszország, nem kell nekünk unió": kiabálták a szerb radikálisok az EU főképviselőjének

2017. március 03. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Miközben Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szerb parlament pénteki ünnepi ülésén éppen arról beszélt, hogy az EU nem lesz teljes mindaddig, amíg Szerbia is nem válik a részévé, a Vojislav Seselj vezette ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői hangos kiabálással jelezték, hogy nem kérnek Brüsszelből.

Federica Mogherini négynapos nyugat-balkáni körútja egyik állomásaként érkezett a szerb fővárosba, hogy a belgrádi politikusokat is biztosítsa arról, az EU támogatja Szerbia integrációját. Az uniós diplomácia vezetője csütörtöki beszédében kiemelte, hogy a 28 tagú EU nem válik 27 tagúvá a jövőben sem, hiszen egy ország ugyan elhagyja, más államok viszont - közöttük Szerbia is - csatlakoznak hozzá.

Vojislav Seselj csütörtökön - miután a házelnök április másodikára kiírta az elnökválasztást - bejelentette: kampányát a pénteken Belgrádba látogató uniós politikus megzavarásával fogja kezdeni. A SRS képviselői "Szerbia, Oroszország, nem kell nekünk unió" felkiáltásokkal, valamint asztalcsapkodással igyekeztek megzavarni Moghereni felszólalását, aki igyekezett nem tudomást venni róluk, ám az egyik pillanatban azt mondta: a hangoskodóknak inkább vigyázniuk kellene a hangjukra, hogy meg tudják majd szólítani a szavazópolgárokat.

A szintén szélsőjobboldali Dveri mozgalom képviselői is tiltakoztak Federica Mogherini ellen, ám ők csendben, kétnyelvű táblát tartva a magasba üzenték: "Szerbia nem hisz Brüsszelnek".

Maja Gojkovic házelnök az április másodikán tartandó elnökválasztásig felfüggesztette a törvényhozás munkáját, mert - mint mondta - nem szeretné, ha a parlament üléseit kampányolásra használnák a pártok. A pénteki ünnepi ülést Federica Mogherini kezdeményezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS