2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai igazságügyi miniszter visszavonul a Trump-kampány esetleges orosz kapcsolatairól folyó vizsgálatból

2017. március 03. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Jeff Sessions igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy önként visszavonul a Trump-kampánystáb és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatairól folyó mindenfajta vizsgálatból, miután kiderült, hogy a kampány ideje alatt találkozott az orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be szenátusi meghallgatásán.

A miniszter sajtóértekezleten jelentette be döntését. "Úgy döntöttem, hogy az elnökválasztással bármilyen módon kapcsolatban lévő valamennyi jelenlegi és leendő vizsgálatból kivonom magam" - fogalmazott. Közölte egyúttal, hogy a feladatokat helyette Dana Boente miniszterhelyettes látja el majd.

Jeff Sessions leszögezte: bejelentését nem szabad úgy értelmezni, mintha ellene bármiféle vizsgálat folyna az ügyben.

Elmondta azt is, hogy a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel kétszer találkozott, az első találkozójuk nagyon rövid volt, a másodikra szeptemberben került sor, és azon jelen volt két szenátusi munkatársa is. Közlése szerint Szergej Kiszljak nagykövettel a terrorizmus elleni harcot és Ukrajna helyzetét vitatták meg. A beszélgetés Ukrajnáról szóló pillanatai "ingerlékenyek voltak" - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy különösebb részletekre nem emlékszik. Hangsúlyozta: Donald Trump kampányának ügyében soha nem találkozott orosz tisztségviselőkkel, és a tavaly szeptemberi megbeszélés óta egyáltalán nem találkozott oroszokkal.

A tárcavezető kifejtette, hogy erről a találkozóról valószínűleg említést kellett volna tennie a szenátusi meghallgatáson, bár azt is leszögezte, hogy nem hazudott eskü alatt.

A The Washington Post szerdán éjjel hozta nyilvánosságra, hogy Jeff Sessions a kampány ideje alatt - még a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagjaként - kétszer is találkozott Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be a miniszterjelölti meghallgatásán. Sessions közleményben cáfolta, hogy kampánytémák megvitatása céljából találkozott volna az orosz nagykövettel.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, a virginiai Newport News városában tett látogatása során egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy teljes mértékben megbízik igazságügyi miniszterében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS