2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump teljes mértékben meghbízik igazságügyi miniszterében

2017. március 03. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Donald Trump amerikai elnöknek teljes mértékben megbízik Jeff Sessions igazságügyi miniszterben.

Az elnök ezt a virginiai Newport News városában tett látogatása során jelentette ki csütörtökön. Donald Trump a csaknem 13 milliárd dollárból megépült, USS Gerald R. Ford nevű új repülőgép-hordozó anyahajón mondott beszédet.

Beszédében Trump elnök megismételte, hogy kormányzata "az amerikai történelem egyik legnagyobb arányú" haderőfejlesztését tervezi, s leszögezte: "az Egyesült Államok hadseregében szolgáló férfiakat és nőket a háború megelőzéséhez szükséges eszközökkel kell ellátnunk, hogy Amerikát továbbra is biztonságban tudhassuk". Trump kiemelte, hogy ehhez állandó, stabil finanszírozásra van szükség. Hangsúlyozta azt is, hogy a haderőfejlesztés egyúttal a mindennapi életben hasznos műszaki-technológiai újításokra is lehetőséget teremt.

A beszéd előtt újságírók Jeff Sessions igazságügyi miniszterről kérdezték, s Trump megerősítette: "totális" a bizalma miniszterében. Arra a kérdésre, hogy vajon Sessions miniszternek vissza kellene-e vonulnia a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatainak kiderítését célzó vizsgálatból, Donald Trump nemmel válaszolt. Hozzátette: nem tudott róla, hogy Jeff Sessions korábban beszélt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, de fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy szenátusi meghallgatása alkalmával Sessions "minden bizonnyal az igazat mondta".

A The Washington Post szerdán éjjel azt hozta nyilvánosságra, hogy Jeff Sessions a kampány ideje alatt kétszer is találkozott Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be a miniszterjelöltségét megszavazó szenátusi meghallgatásán. Sessions közleményben cáfolta, hogy kampánytémák megvitatása céljából találkozott volna az orosz nagykövettel.

Szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy Sessions - aki az elnökválasztás előtt a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja volt - több mint huszonöt külföldi nagykövettel találkozott és folytatott megbeszéléseket, amelyek szenátori munkájához kapcsolódtak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS