2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztattak egy német újságírót Isztambulban - bekérették a török nagykövetet

2017. március 01. 09:24, utolsó frissítés: 09:24

Sigmar Gabriel, a német külügyi tárca vezetője bekérette a külügyminisztériumba kedden a berlini török nagykövetet, az Isztambulban előzetes letartóztatásba helyezett Deniz Yücel török származású német újságíró ügyében.

Gabriel a nagykövettel való találkozót követő sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a Die Welt című lap törökországi tudósítójaként dolgozó újságíró előzetes letartása erőteljesen megterheli Berlin és Ankara viszonyát.

A két ország viszonya az egyik legnagyobb szakítópróba előtt áll - jelentette ki.

Gabriel szerint a török nagykövetnek világosan tudomására hozták, hogy nagyon nagy eltérések vannak a két ország között a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését illetően.

A Deniz Yücel iránti szolidaritás a német közvélemény álláspontjának világos kinyilvánítása - tette hozzá.

Gabriel - előző napi nyilatkozatához hasonlóan - kiemelte, hogy nyomatékosan erőfeszítéseket fognak tenni, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát, és jó megoldás szülessen Deniz Yücel, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadság, és a német-török kapcsolatok ügyében is.

Az előzetes letartóztatás elrendelése "egy túlzottan szigorú, és ezért nem megfelelő döntés volt" - hangsúlyozta a miniszter.

Gabriel emellett arra is figyelmeztetett, hogy a Yücel-ügy "végtelenül" megnehezíti az ésszerű viszonyok kialakítását Törökország és Németország, valamint Ankara és az EU között. Hozzáfűzte: a berlini kormány követeli, hogy az ankarai német nagykövetség munkatársai számára biztosítsák a vizsgálati fogságban lévő Yücel felkeresésének lehetőségét.

A Die Welt szerint Yücelt a török-kurd konfliktusról és a tavalyi puccskísérletről írt cikkei miatt vették őrizetbe. Mustafa Cakar vizsgálóbíró a hétfő esti kihallgatáson a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a gülenista mozgalom számára végzett propaganda tevékenységgel vádolta a tudósítót - írta a lap. Ankara mindkét csoportot terrorista szervezetnek tartja.

A német lap arról írt, hogy a vizsgálati fogságot elrendelő török bíró állítólagos bizonyítékként az újságíró egy korábbi, a PKK-vezetővel 2015 augusztusában folytatott interjúját hozta fel. Ebben a bíróság véleménye szerint Yücel teret engedett a PKK-vezér mondandójának és olyan benyomást keltett, mintha a PKK egy törvényes szervezet volna.

Emellett azzal is megvádolták Yücelt, hogy a 2016. július 15-i sikertelen államcsínykísérletet követően két nappal arról írt: egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy kik állnak a puccskísérlet mögött. A bíróság szerint ezzel Yücel arra utalt, hogy szerinte nincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy a puccskísérletért Fethullah Gülen muzulmán hitszónok és szervezetet lenne a felelős. Ankara az Egyesült Államokban élő Gülent vádolta az összeesküvés kiterveléséért.

A Hürriyet Daily News török lap szerint Yücel kihallgatásán visszautasította a vádakat, hogy Gülen szervezetének dolgozna. Elmondta: az egyetlen szervezet, amelynek valaha is tagja volt a Német Újságírók Szövetsége. Kijelentette: az újságírás általános alapelvei szerint cselekedett, és munkájában nem fogadott el utasításokat senkitől sem.

Norbert Lammert, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke bejelentette, hogy a török-német kettős állampolgár ügyében a Bundestag a jövő héten rendkívüli ülést tart.

Több német nagyvárosban, így Berlinben és Lipcsében is autókkal és kerékpárokkal felvonuló aktivisták tüntettek az újságíró szabadon engedéséért.

Tizenhárom napos őrizetet követően egy isztambuli bíróság hétfőn a terrorista propaganda terjesztésével és lázadás szításával vádolt újságíró ellen előzetes letartóztatást rendelt el.

Törökországban ennek ideje akár öt évig is eltarthat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS