2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

330 feltételezett puccsista katona pere kezdődött meg Ankarában

2017. február 28. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Törökország legnagyobb tárgyalótermében kezdődött meg kedden Ankarában annak a 330 tüzérnek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a 2016. július 15-i puccskísérletben, terrorszervezet tagjai, és szándékos emberölésben vagy annak kísérletében bűnösek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintett katonák a tavalyi incidensig a török fővárostól mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Polatliban állomásoztak. A 330 vádlottból 243-an előzetes letartóztatásban vannak. A katonák között vezérőrnagy, dandártábornok és ezredes is van.

Az ügyészség minden vádlottra életfogytiglani börtönbüntetést kért.

Az ankarai Sincan körzet büntetés-végrehajtási intézetének új tárgyalótermében a keddi az első ülés. A helyiség összesen 1558 ember befogadására képes.

A pert kiterjedt biztonsági intézkedések kísérik, így például a hatóságok drónnal figyelik az épület környékét. Az Ihlas török hírügynökség beszámolója szerint a tárgyalóterembe nem lehetett bevinni mobiltelefont, sem számítógépet. A helyszínre vezető utakon ellenőrzőpontokat alakítottak ki, ahol átvizsgálják az érkezőket. Páncélozott járművek és vízágyúk várakoznak a közelben, az épület tetején pedig mesterlövészek őrködnek.

Július 15. éjszakáján puccsisták elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A katonai felkelés résztvevői lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Az államfő az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt.

Hivatalos adatok szerint az összecsapásokban 248 ember meghalt és 2193 megsebesült.

Recep Tayyip Erdogan államfő egykori szövetségesét, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot teszi felelőssé az összeesküvés kiterveléséért. Ankara szerint Gülen hálózata hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába. A mozgalmat Törökországban korábban terrorszervezetnek nyilvánították. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS