2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olasz titkosszolgálat szerint egyre konkrétabb a terrortámadások veszélye Olaszországban

2017. február 27. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Olaszország az Iszlám Állam harcosainak menekülési útvonala lehet Európa felé, és egyre konkrétabb a veszélye az olaszországi terrorista támadásoknak is - hangsúlyozta az olasz titkosszolgálatoknak a római parlamentben hétfőn bemutatott éves jelentése.

A dokumentum úgy fogalmaz, Olaszország búvóhelyet és menekülési útvonalat képviselhet a "Kalifátus harcosai" számára, akik Líbiából vagy más konfliktus-övezetből menekülnek Európa felé.

A jelentést bemutató Alessandro Pansa ,az olasz Nemzetbiztonsági Információs Hatóság (DIS) vezérigazgatója kijelentette, nem bizonyítható egyértelműen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) vagy más terrorista szervezet a tengeren keresztüli illegális bevándorlást saját stratégiai céljaira használja fel "operatív" embereinek Európába juttatásával. Hozzátette viszont, hogy ez a feltételezés nem zárható ki, és ténynek számít, hogy az illegális bevándorlásból eredő anyagi nyereség elősegíti az embercsempész bűnszervezetek és a legradikálisabb dzsihadista csoportok közötti együttműködést. Ennek példájaként említette, hogy az illegális bevándorlók közül egyesek milyen könnyűszerrel jutnak hamisított személyi dokumentumokhoz, amelyekkel mozogni tudnak Európában.

Alessandro Pansa szerint Olaszország "bázist képezhet (a dzsihadista) propaganda terjesztéséhez, toborzáshoz vagy logisztikai hátteret nyújthat, visszavonulási útvonalat vagy akár ideiglenes menedéket más országokban terrorista támadást elkövetett személyeknek, amiként ez a berlini merénylet után Anis Amri esetében is történt". A DIS vezetője kiemelte, hogy folyamatos ellenőrzés alatt tartják az Olaszországból az esetleges külföldi dzsihadista sejteket finanszírozó pénzáramlást.

Veszély azonban nem kizárólag az olasz határokon kívülről érkezhet. Az olasz titkosszolgálatok egyre konkrétabbnak tartják annak veszélyét, hogy "Olaszországban radikalizálódott személyek nem Szíriába és Irakba mennek harcolni, hanem olasz területen követnek el dzsihadista támadást". A jelentés erősnek minősíti a dzsihadista terrrorizmus Olaszországot fenyegető veszélyét.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a titkosszolgálati információkat kommentálva kijelentette, 2017 az IÁ vereségének éve lehet, a Szíriában és Irakban várt győzelem azonban nem szünteti meg a dzsihadizmus veszélyét. Hozzátette, a mai világot nem idegen hadseregek, hanem számos más típusú fenyegetés veszélyezteti a cybertámadástól a terrorizmusig: "ezekre nem a bezárkózás illúziójával, hanem a kihívással való szembeállással védekezhetünk". Az olasz miniszterelnök hozzátette: a biztonság növelése nem jelentheti a szabadság korlátozását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS