2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre kiszámíthatatlanabb a verseny a francia elnökválasztás előtt

2017. február 23. 18:14, utolsó frissítés: 18:14

Két hónappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt csütörtökön megkezdték a jelöltek a jelöltségük hivatalossá tételéhez szükséges 500 polgármesteri és képviselői aláírás gyűjtését, miközben az ügyészi eljárások és az alkalmi szövetségek egyre kiszámíthatatlanabbá teszik a választás kimenetelét.

A legfrissebb felmérések a választók bizonytalanságát tükrözik vissza: az első forduló második helyéért alakult ki nagy küzdelem a konzervatív Francois Fillon és a független Emmanuel Macron között, akik ismét 20-21 százalékos támogatottsággal fej-fej mellett haladnak, miközben az élen hónapok óta biztosan áll a stabil 26-27 százalékos szavazóbázissal rendelkező Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke.

A megosztott baloldalon külön verseny folyik Benoit Hamon, a szocialisták megválasztott jelöltje és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon között, akiknek a jelenlegi állás szerint nincs esélyük bejutni a második fordulóba.

A jelölteknek március 17-én délután 6 óráig kell bemutatniuk 500 polgármesteri vagy képviselői támogató-aláírást az alkotmánytanácsnak, amely kihirdeti a hivatalos jelöltek névsorát. Az aláírások gyűjtése csütörtökön kezdődött meg.

A Le Monde című napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi állás szerint öt jelölt érhet el legalább tíz százalékos eredményt az első fordulóban, ami nagyon nyitottá teszi a versenyt a következő két hónapban.

A kiszámíthatatlanságot erősíti az is, hogy Francois Fillon és Marine Le Pen körül is fiktív állások ügyében nyomoz az ügyészség, a konzervatív jelölt esetében a vádhatóság már jelezte, hogy Fillon feleségének és gyerekeinek állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében nem lehet az ügyet bűncselekmény hiányában lezárni, ezért a nyomozás folytatódik, míg a Nemzeti Front elnökének kabinetfőnöke ellen már meg is indult az eljárás, amiért a gyanú szerint a párt az uniós parlamenti munkára fordítható asszisztensi keretből fizette mintegy húsz párizsi alkalmazottját.

A nyomozás miatt Francois Fillon elvesztette a vezető helyét a felmérésekben, Marine Le Pen népszerűségére azonban eddig nem hatott ki a korrupciós gyanú. Mindkét politikus jelezte, hogy a botrány miatt nem fog visszalépni az elnökjelöltségtől.

Eközben Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere lett a kampány meglepetésembere. A két és fél éve még teljesen ismeretlen bankárból lett elnöki tanácsadó, majd a kétosztatú pártrendszert meghaladni kívánó politikus 11 hónapja alapított mozgalmához az elmúlt hónapokban mintegy 200 ezren csatlakoztak, és szerdán a korábban a jobboldali tábort erősítő Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke is Macron mellett tette le a voksát. A 65 éves volt miniszter 2002-ben, 2007-ben és 2012-ben is indult az elnökválasztáson, a második fordulóba soha nem jutott be, de a választóinak adott iránymutatás meghatározónak bizonyult a második fordulóban. Bayrou és Macron csütörtök este kezdi meg a közös program kidolgozását.

A magát se nem balra, se nem jobbra soroló Macron Európa- és piacbarát, de a sajtó által hetek óta követelt programjának bemutatását csak március elejére ígéri. Jóllehet a kampányrendezvényeire nem lehet beférni, esténként több ezrek hallgatják Macron egy-másfél órás beszédeit, a felmérések szerint körülötte a legnagyobb a bizonytalanság, ugyanis azoknak akik most rá szavaznának, csak 30 százaléka biztos abban, hogy áprilisban is Macront támogatja majd. A francia politikai élet egyik legrégebbi szereplőjének, Francois Bayrounak a támogatása ezért is érkezett a legmegfelelőbb pillanatban a tapasztalatlannak számító, fiatal Macron számára.

A második fordulóban a csütörtöki felmérések szerint Macron 60, Fillon pedig 58 százalékkal győzné le Marine Le Pent, ha most rendeznék a második fordulót. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS