2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Potenciálisan lakható bolygórendszert fedezett fel a NASA

2017. február 22. 21:08, utolsó frissítés: 2017. február 23. 11:40

Hét Föld-méretű, egyetlen csillag körüli bolygót fedezett fel a NASA Spitzer űrteleszkópja - jelentette be a NASA szerdán. A tudósok úgy vélik, ezek közül három bolygó lakható s lehetne, de akár mind a heten létezhet folyékony halmazállapotú víz.

Ez az első alkalom, hogy ennyi lakhatónak feltételezhető bolygót találnak egy helyen. A TRAPPIST-1-nek elnevezett exobolygórendszer (a Naprendszeren kívüli bolygók) mintegy 40 fényévnyire található a Földtől.Sűrűségük alapján a bolygók nagy valószínűséggel kőzetbolygók, a legtávolabbi, amelyet nem tudtak még egészen megfigyelni, pedig jeges lehet. A TRAPPIST-1 csillaga ultrahideg törpe, így a Nappal ellentétben a hozzá közelebb található bolygókon is lehetséges a folyékony halmazállapotú víz. A bolygók pedig közelebb állnak hozzá, mint a Naphoz legközelebb található Merkúr, és egymáshoz képest is annyira közel helyezkednek el, hogy a NASA szerint ha valaki egyik bolygón állna, kivehetné egy másik domborzatát.

A csillag felfedezését a NASA már tavaly májusban bejelentette, mostanra sikerült megfigyelni a hét bolygót is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS