2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FBI-os álterroristák buktattak le egy merényletre készülő amerikai férfit

2017. február 22. 10:01, utolsó frissítés: 10:29

Buszok, vonatok és vasútállomások ellen segített sok halálos áldozatot követelő terrortámadást előkészíteni Kansas Cityben egy férfi George Washington hétfői születésnapjára, amely ünnepnap az Egyesült Államokban - derül ki a bíróságra kedden beterjesztett vádiratból.

Az Egyesült Államokban született amerikai állampolgár Robert Lorenzo Hestert pénteken vették őrizetbe, de terveiről csak kedden számolt be a rendőrség.

A férfi azt hitte, az Iszlám Állam terrorszervezet egyik szimpatizánsával találkozik pénteken, hogy előkészítsék a merényleteket, de kapcsolattartója valójában a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedésben dolgozó ügynöke volt.

A hatóságok azt követően figyeltek fel Hesterre, hogy a közösségi médiában közölte, áttért az iszlámra, emellett világossá tette, hogy gyűlöli az Egyesült Államokat, és utalásokat is tett arra, hogy kész erőszakhoz folyamodni. Ezt követően az FBI fedett ügynökei terroristának kiadva magukat, többször megkeresték, hogy megtudják, részt venne-e egy esetleges terrorakcióban.

Hester "a találkozókon érdeklődést és hajlandóságot mutatott, hogy külföldi terrorszervezettel együttműködve erőszakcseleményeket hajtson végre" - áll a vádiratban.

A férfi teljesítette az FBI álterroristáinak utasításait, szögeket és akkumulátorokat szerzett be, melyeket pokolgépek készítéséhez kellett volna felhasználni, az ügynökök fegyvereket mutattak neki, és azt mondták Hesternek, hogy robbanóanyaggal megrakott hátizsákokat fognak elrejteni Kansas City több pontján. A fedett ügynök azt mondta neki, hogy a bostoni maratoni versenyen elkövetett robbantásnál legalább tízszer több halálos áldozatot követelő merényletre készülnek.

A vádirat szerint a mit sem sejtő férfi titkosított üzenetekben arról biztosította az FBI fedett ügynökét, hogy "örül, hogy részt vehet az akcióban", s a támadás napja "nagy nap lesz a muszlimok számára". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS