2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavág a Twitter és a svéd külügy is a nem létező svédországi terrorcselekményt emlegető Trumpnak

2017. február 20. 11:46, utolsó frissítés: 11:57

Magyarázatot kért Svédország az amerikai külügyminisztériumtól amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy szombati floridai párteseményen arra utalt, hogy a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban.

"Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban" - mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva. "Svédország. Ki hitte volna? Svédország" - tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.

Catarina Axelsson
svéd külügyi szóvivő elmondta, hogy a kormány nem tud "terrorjellegű, nagyobb eseményről". A külügyminisztérium riasztotta Svédország washingtoni nagykövetségét, amely kapcsolatba lépett az amerikai külügyminisztériummal, és várja a magyarázatot az elnök szavairól.

A svéd rendőrség közölte: nincs oka rá, hogy megváltoztassa a terrorfenyegetettség szintjét.

Vasárnap este Trump azt twittelte, hogy egy, a Fox csatornán péntek este sugárzott műsorra utalt, amely a bevándorlás és a bűnözés közötti összefüggésről szólt. Korábban egy fehér házi szóvivő is azt mondta a sajtónak, hogy Trump általában a bűnözésről, és nem egy adott esetről beszélt.
A svédországi bűnözési statisztikák 2005 óta folyamatosan csökkennek - jegyzi meg a Reuters hírügynökség.

A svédek nagyon gyorsan lecsaptak; Carl Bildt volt svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta: "Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez? Bőven van itt kérdés."

A svéd külügyminisztérium egyszerűen a "post-truth" szócikket twittelte ki.
Más felhasználók a #lastnightinSweden címkével arról twittelnek, hogy mi történt valójában Svédországban múlt este: ártalmatlan vagy vicces dolgok.
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS