2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iraki kormány elindította a Moszul utolsó, Iszlám Állam kontrollálta részének felszabadítását célzó katonai akciót

2017. február 19. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Elindította a katonai bevetést az iraki kormány Moszul utolsó, Iszlám Állam által kontrollált részének felszabadítása érdekében - jelentette be Haider al-Abadi iraki kormányfő, közölte a BBC News.

"Új katonai bevetést kezdeményezünk Ninive tartományban, hogy felszabadítsuk Moszul nyugati részében rekedt lakosságot az Iszlám Állam terrorja alól" - jelentette be a kormányfő.

Az iraki hadsereg bekerítette Moszul nyugati részét, miközben az Egyesült Államok vezette szövetséges erők légi támadást indítottak az ISIS támaszpontjai ellen.

A kormányzati erők múlt hónapban foglalták vissza a város keleti részét, amely az Iszlám Állam utolsó iraki bázisának számított. A nyugati városrész, a szűk utcái miatt, nagyobb kihívásnak bizonyult.

A BBC közlése szerint a kormányzati erők célja a lehető legkevesebb civil áldozatot követelő bevetések végrehajtása, és a lakosság bizalmának az elnyerése, ugyanis - bár kisebb, mint a város keleti része, sűrűben lakott és a lakosság körében sok az ISIS-szimpatizáns. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a lakosság biztonsága miatt: becslések szerint 650 ezer személy élhet a város nyugati részén.

Az iraki kormányzati erők helikopterből kiszórt röpcédulákon értesítették a lakosságot a katonai bevetésről. (hotnews/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS