2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trudeau az EP-ben: az egész világnak a javára válik egy erős EU

2017. február 16. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

Az egész világnak a javára válik egy erős és hatékony Európai Unió, amely a globális színtéren nemcsak kívánatos, hanem egyenesen elengedhetetlen - jelentette ki csütörtökön Justin Trudeau kanadai kormányfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban.

Beszédében Trudeau "csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének" nevezte az Európai Uniót, amely szerinte kulcsfontosságú szereplő azoknak a kihívásoknak a megoldásában, amelyekkel a nemzetközi közösség szembenéz.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy országának az EU-hoz fűződő baráti, partneri és szövetségesi kapcsolatai "ellenállóak", ugyanis közös értékekre épülnek, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, az átláthatóság, a sokféleség tiszteletére.Kijelentette, hogy ezeken a területeken a nemzetközi közösség vezetésre szorul, és méltatta, hogy az unió a legnagyobb donor a fejlesztéspolitikában és a segélyezésben. "Hatalmas dolgokat érhetünk el a következő években" - fogalmazott.

Az EP szerdán jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA), amelynek legtöbb rendelkezése így már áprilisban hatályba léphet, annak ellenére, hogy a szerződést még az uniós tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell, ami a szakértők szerint évekig is eltarthat.

Ennek kapcsán a kanadai kormányfő kiemelte, "ha sikeresek vagyunk, akkor a CETA más kereskedelmi megállapodásokhoz is a mintául szolgálhat", márpedig a siker mindkét félnek érdeke.

"Azt akarjuk, hogy a kanadai és az uniós állampolgárok minden egyes generációja nagyobb jólétben éljen, mint a korábbi nemzedékek, és a megállapodás ehhez járul hozzá" - fogalmazott.

Trudeau angolul és franciául elmondott beszédét tapsviharral fogadták az ülésteremben. Az EP zöldpárti frakciója viszont - amelynek tagjai a CETA ellen szavaztak - bírálta a kormányfőt, amiért nem egyezett bele, hogy a képviselőcsoportok vezetői az ülésen reagálhassanak a felszólalására.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy az EU-nak és Kanadának a közös értékek mentén kell kialakítaniuk a globális kihívásokra adott válaszaikat, minthogy a feleknek "hasonló a nyitott világról alkotott elképzelésük".

Trudeau az első kanadai miniszterelnök, aki felszólalt az uniós parlament ülésén.

A szabadkereskedelmi egyezményt hosszas egyeztetést követően októberben írhatták alá, az egyik belgiumi régió, Vallónia hetekig tartó vonakodása után.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A CETA megkötésével Kanada mérsékelheti a szomszédos Egyesült Államokra való ráutaltságát, amely szakértők szerint félő, hogy Donald Trump elnöksége alatt éles protekcionista fordulatot vesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS