2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump: a hírszerzés úgy osztogatja a titkos infókat, mint a cukorkát

2017. február 16. 09:10, utolsó frissítés: 09:10

Donald Trump amerikai elnök szerdán Twitter-üzenetben az amerikai hírszerzői közösséget bírálta, s úgy fogalmazott, hogy "a hírszerzés úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát".

Az elnök kérdés formájában ugyan, de a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) vádolta azzal, hogy bizalmas információkat adnak át amerikai lapok szerkesztőinek.
"Információkat adnak át törvénytelenül a kudarcos New York Timesnak és Washington Postnak a hírszerzési közösségtől (NSA és FBI?). Tisztára olyan, mint Oroszország" - fogalmazott tweetjében Donald Trump. Majd egy következő bejegyzésben leszögezte: "az igazi botrány itt az, hogy 'a hírszerzés' úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát".
Konkrétumokat nem említett, de tény, hogy a The Washington Postban megjelentek annak a telefonbeszélgetésnek a részletei, amelyet a később lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott. Flynn, aki addig tagadta, hogy az Oroszország elleni szankciókról tárgyaltak volna, a lapban megjelentek után visszalépett korábbi álláspontjától, s úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik pontosan a beszélgetés témájára.

Donald Trump pár héttel ezelőtt szintén a hírszerzői közösséget okolta azért, mert az amerikai sajtóban egy tényekkel alá nem támasztott, ellenőrizetlen információktól hemzsegő, rá nézve kompromittáló információkat tartalmazó dosszié került napvilágra. Akkor a BuzzFeed portál hozta nyilvánosságra az anyagot, amely állítólag hírszerzői értesüléseket tartalmazott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS