2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kanyaróoltást ad Magyarország Kárpátaljának a romániai kanyarójárvány miatt

2017. február 14. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Magyarország húszezer adag vakcinát ajánlott fel kanyaró ellen Kárpátaljának, hogy megelőzhető legyen a romániai járvány átterjedése az ukrajnai megyére - közölte Grezsa István, a magyar Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hétfőn az MTI-vel.

Grezsa István telefonon elmondta: Magyarország tavaly, igazolva jószomszédi kapcsolatait Ukrajnával és azon belül Kárpátaljával, öt évre vállalta, hogy kérésre biztosítja az ukrajnai megye számára a korosztályos védőoltások beadásához szükséges vakcinákat, mert ezekből az utóbbi években ott hiány van. Hozzátette: mivel időközben Romániában kanyarójárvány ütötte fel a fejét a gyermekek körében, Magyarország húszezer adag vakcinát ajánlott fel a betegség ellen Kárpátalja részére. Mint jelezte, az oltóanyag szállításáról a közeli napokban az országos tisztifőorvos fog egyeztetni az illetékes ukrán hatósággal Kárpátalján.

A magyar fél az idei évre összegyűjtötte az oltóanyagokra vonatkozó kárpátaljai igényeket. Jelenleg közbeszerzési eljárás keretében folyik négyféle, Ukrajnában is törzskönyvezett, a kötelező védőoltásokhoz szükséges vakcinának a beszerzése több mint 480 millió forint értékben - emlékeztetett a kormánybiztos. Az oltóanyagokat Magyarország egészségügyi segélyként juttatja el Kárpátaljára, és ha szükség lesz rá, akkor a következő négy évben is támogatja Ukrajnát oltóanyagokkal - mondta Grezsa István. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS