2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már 200 ezer embert kellett elmenekíteni a megrongálódott kaliforniai gát miatt

2017. február 14. 09:48, utolsó frissítés: 10:29

Nem térhet vissza lakhelyére 200 ezer ember Kalifornia állam északi részén addig, amíg nem állítják helyre az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyóját – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Kory Honea, Butte megye seriffje nem tudott arra választ adni, hogy mennyi ideig tartanak a javítási munkálatok, így arra sem, mikor térhetnek haza a környékbeli lakosok. Vízügyi tisztviselők elmondták, fontolgatják, hogy helikoptereket vetnek be, amelyekkel nagy kőtömböket dobnának le a megrongálódott túlfolyó megerősítésére.

Beszámolók szerint az emberek nyugtalanok és feszültek. Egy nyilatkozó arra panaszkodott, megteltek a menedékhelyek, van, akinek hét órát kellett autóznia, hogy tető legyen a feje felett.
Live Oak település egyik lakosa, Patrick Miner elmondta, hogy a családja négy autóból álló gépkocsikaravánnal kétórás haladás után visszatért lakhelyére, mert féltek attól, hogy járművükből kifogy az üzemanyag. Nem akartak a benzinkútnál sorba állni, ott ugyanis az emberek többórás sorokban várakoznak.

"Az emberek pánikolnak, hangoskodnak, üvöltöznek egymással" – mondta, hozzátette: félelmetes élmény volt.

A hatóságok Butte megyéből ötszáz rabot a délebbre fekvő Alameda megye börtönébe szállítottak át.

A 230 méteres gát, az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál, San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg. A gát mintegy ötvenéves történetében még sohasem kellett az átfolyót használni, ez az első alkalom.

Az Oroville-tóban, a gát mögött mindenesetre apadt a víz szintje, ezzel is csökken a kockázata annak, hogy átszakad a túlfolyó partja. Ugyanakkor meteorológusok előrejelzése szerint a hét további részében esőre kell számítani, így kevés az idő arra, hogy a viharos időjárás beköszönte előtt készen legyenek a munkálatokkal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS