2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

FT: mégsem kapnának ingyenes Interrail-bérletet a 18 éves fiatalok

2017. február 08. 14:07, utolsó frissítés: 14:34

Mégsem adna ingyen Interrail vasúti bérletet minden 18 éves uniós fiatalnak az Európai Bizottság - jelentette a Financial Times (FT) brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva.

A brüsszeli testület a tervezet költségeinek és megvalósíthatóságának elemzését követően elvetette a javaslatot, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait - írta az FT.

Violeta Bulc közlekedésügyi biztos korábban támogatásáról biztosította a javaslatot és közölte, megvizsgálják, hogyan lehetne előteremteni a forrásokat a kezdeményezéshez.

Becslések szerint a program évente mintegy kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat tisztességtelen előnyben részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutnia valahogy a vasúti hálózathoz.

Az FT értesülései szerint a bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat.

Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike csalódottságának adott hangot a FT híreivel kapcsolatban. "Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna" - mondta. "Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében" - tette hozzá.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike azt mondta, hogy nem kapott előzetes, hivatalos értesítést a bérletprogram esetleges blokkolásával kapcsolatban megjelent információkról.

"Az Interrail-bérlet kapcsán a jövő héten előre leegyeztetett találkozóm van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral. Az Európai Bizottság tagjai és tisztségviselői biztosak lehetnek abban, hogy nem fogom hagyni az Interrail-program szőnyeg alá söprését és kivéreztetését" - közölte Ujhelyi az MTI-vel.

"Ez egy olyan program, amelyre szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez" - mondta a szocialista képviselő. Szerinte "nehéz akadályokon át vezetett az út odáig, hogy az Európai Bizottság támogatását is meg tudjuk szerezni a javaslathoz".

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Romániától Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS