2020. január 25. szombatPál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többezer gyereket zaklattak katolikus papok Ausztráliában

2017. február 07. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

1980 és 2015 között összesen 4444 gyermek vált bizonyíthatóan katolikus papok áldozatává Ausztráliában - derül ki a The Guardian cikkéből, amely frissen nyilvánosságra hozott statisztikákat ismertet a papok által elkövetett szexuális erőszakról. Az átlagos zaklatási életkor a lányoknál 10 és fél, a fiúknál kevéssel több mint 11 és fél év volt.

A dokumentumot hétfőn hozta nyilvánosságra a gyerekbántalmazás elleni hatóságok működését vizsgáló bizottság. Egyes egyházkerületekben a 15 százaléknál is nagyobb volt az állítólagos szexuális bűnözők aránya a katolikus papok között. De az istenes Szent János alapította Irgalmasok közösségben a 40 százalékot is elérte a gyerekmolesztálással gyanúsított papok aránya - idézi a hvg.hu.

A zaklatások több mint ezer intézményben történtek meg, 93 egyházi hatóság vizsgálta a vádakat. Az elkövetők közül 1900-nak vált ismertté a neve, további ötszázan azonosítatlanul maradtak.

Gail Furness bizottsági elnök szerint a gyerekeket elhanyagolták, vagy megbüntették, állításaikat nem vizsgálták ki. Az érintett egyházi személyeket áthelyezték, múltjukat eltitkolták. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS