2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia elnökválasztás: kampányolt "a nép jelöltje" és "a haladás képviselője"

2017. február 06. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Lyonban kampányolt a hét végén a francia elnökválasztás két fő esélyese, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke és a függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter. Marine Le Pen kampánynyitó beszédében "a nép Franciaországa jelöltjének" nevezte magát a "pénzvilág bal- és jobboldalával" szemben, míg Macron "a haladás képviselőjeként" jellemezte magát

"Én a társadalmunk tartófalait védem a jelenlegi vezetőkkel szemben, akik a szabályozatlan globalizációt és a tömeges bevándorlást választották" - mondta vasárnapi egyórás beszédében Le Pen, aki a felmérések szerint az elnökválasztás április 23-i első fordulójában az első helyen futhat be.

Három hónappal az elnökválasztás előtt Le Pen a radikális jobboldali párt hagyományos témáira, a nemzeti prioritásra, a patriotizmusra, a bevándorlásra és a közbiztonságra helyezte a hangsúlyokat a programbeszédében, amellyel a sokáig legnagyobb riválisának számító Francois Fillontól elpártoló szavazókkal kívánja szélesíteni a bázisát.

A tíz napja felesége fiktív parlamenti foglalkoztatásával megvádolt konzervatív jelölt ugyanis a harmadik helyre csúszott vissza a felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették, aki így a második helyre lépett előre a jelöltek népszerűségi listáján. Marine Le Pen nem is titkolja, hogy mostantól Macront tekinti legnagyobb riválisának, akivel a jelenlegi állás szerint a május 7-i második fordulóban megmérkőzhet az államfői posztért.

"Önök is láthatták, az aktualitások egyértelműen bebizonyították, hogy a pénz jobboldalával és a pénz baloldalával szemben én vagyok a nép Franciaországának jelöltje" - fogalmazott Marine Le Pen.

"Nem akarunk az iszlám fundamentalizmus béklyója vagy fenyegetettsége alatt élni, amely a teljes testet elfedő fátyolt, a mecseteket, a női alávetettséget akarja ránk erőszakolni. Egyetlen francia, egyetlen köztársaságpárti, egyetlen nő sem fogadhatja ezt el" - hangsúlyozta az FN elnökjelöltje a háromezer fős, nemzeti zászlókat lengető hallgatóság előtt az elmúlt két év franciaországi iszlamista merényleteire utalva, amelyekben 238-an vesztették életüket.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a választás második fordulójába várt Emmanuel Macron ugyancsak Lyonban tartott nagygyűlést szombaton. Macron több mint tízezer érdeklődő előtt a haladás képviselőjeként jellemezte magát, és azt ígérte, hogy olyan előremutató intézkedéseket tesz majd, "amilyeneket még senki nem tett" az országban.

A szocialista kormányzat korábbi minisztere egyebek között arról beszélt, hogy ha elnökké választják, akkor Franciaországot a technológiai kutatások, az "innováció földjévé" teszi, növeli a foglalkoztatást, csökkenti az alkalmazottak által fizetett illetékeket, kíméletlenül fellép a terrorizmus ellen, és lépéseket tesz annak érdekében is, hogy az Európai Unióban fokozódjék a védelmi együttműködés és a külső határok védelme. Emellett hangoztatta, hogy szeretné, ha megszűnne a megosztottság az országban a politikai baloldal és a jobboldal támogatói között, és leszögezte, hogy kiáll a francia érdekek és értékek védelmében.

Az európai szerződések felmondásáért kampányolt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a francia radikális baloldal vezetője, aki vasárnap szintén Lyonban, Marine Le Pennel egy időben tartotta meg kampánynyitó beszédét. A provokatív politikus szándékosan választotta kampánynyitánya helyszíneként Lyon városát, ahol Marine Le Pen vele egy időben szólalt fel. Ugyanakkor a beszéd céltáblája elsősorban Macron volt.

"Európát megváltoztatjuk vagy elhagyjuk!" - hangsúlyozta a baloldali politikus, aki elítélte azt "az obszcén világot, amelyben nyolc milliárdos ugyanannyi vagyonnal rendelkezik, mint az emberiség fele".

A tavaszi elnökválasztás első fordulójában a felmérések szerint ötödik helyre várt politikus képmását hologram technológiával egy párizsi sportcsarnokban is kivetítették, ahol több ezren követték figyelemmel beszédét.

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS