2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Norvégiába is betörhettek Oroszországhoz köthető hackerek

2017. február 04. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Kilenc, kényes adatokat tartalmazó e-mail-fiókot tört fel Norvégiában egy Oroszországhoz köthető hackercsoport – jelentette pénteken a norvég hírszerzés.

Az adathalászok nem tudtak hozzáférni titkos információkhoz, mivel egyik érintett e-mail-fiókot sem használták ilyen adatok tárolására. A hackerek parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez szereztek hozzáférést.

Martin Bernsen szóvivő szerint a norvég hírszerzést januárban figyelmeztette "célzott támadásokra" egy meg nem nevezett külföldi partnerszolgálat, aminek értelmében biztonsági szolgálatok, a norvég Munkáspárt, a hadsereg és kormányhivatalok lehetnek célpontok. Bernsen kiemelte, hogy a jó nemzetközi együttműködés keretében figyelmeztetni szokták egymást, ha észrevesznek ilyesmit. Hozzátette: ilyen jellegű támadások rendszeresen előfordulnak.

Bernsen elmondta: a támadások nyomai az APT29-ként számon tartott csoporthoz vezetnek, amelyet az amerikai biztonsági szervek korábban Cozy Bear néven azonosítottak. Hozzátette: az APT29 Oroszországhoz köthető.

Amerikai szakértők szerint ez a hackercsoport hatolt be tavaly az amerikai Demokrata Párt, korábban pedig a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat, hogy köze lenne hackertámadásokhoz.

Az AP szerint egy úgynevezett "spear-phishing" támadás történt, amelynek lényege, hogy az áldozatok látszólag ismert személyek vagy cégek által feladott üzeneteket nyitnak meg számítógépükön. A hackerek pedig a beetetésnek szánt e-mail megnyitása után káros programokat tudnak telepíteni a kiszemelt számítógépes hálózatokra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS