2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nemzetközi jog megsértésével vádolják a törökök a görögöket egy hadgyakorlat miatt

2017. február 03. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

A török külügyminisztérium szóvivőjének pénteki nyilatkozata szerint Athén nyíltan megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy előző nap egy görög deszantalakulat hadgyakorlatot hajtott végre az égei-tengeri Kósz görög szigetnél.

Hüseyin Müftüoglu szóvivő felszólította Görögországot, hogy "tartózkodjon a nemzetközi joggal ellenkező, egyoldalú hadmozdulatoktól, amelyek feszültségekhez vezetnek". A szóvivó elmondta, hogy a görögök ezen lépése az egyik 1947-es párizsi békeszerződést sérti, amely megtiltott mindenféle kiképzési tevékenységet a szigeten. Kószt Olaszország a demilitarizálás feltételével engedte át Görögországnak. Törökország nem volt érintett ügyben, mert semleges maradt a második világháborúban.

Müftüoglu figyelmeztetett a görögöket, hogy Ankara is lépni fog, ha szükséges.

A két NATO-szövetséges között múlt csütörtökön amiatt bontakozott ki ismét konfliktus, hogy a görög legfelsőbb bíróság megtagadta nyolc török katona kiadatását, akik a tavaly nyári puccskísérlet után menekültek Görögországba, és menedékjogot kértek.

Hulusi Akar török vezérkari főnök és több parancsnok néhány napra rá, vasárnap a vitatott hovatartozású, égei-tengeri Kardak szigetéhez látogatott, amelyet görögül Imiának hívnak. Szerdán Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter helikopterrel repült a szigethez és koszorút dobott a tengerbe az 1996-os görög-török területi vitában elhunyt három görög tiszt emlékére. A görög hatóságok szerint a török légierő szerdán "szokatlanul sokszor", összesen 138 alkalommal sértette meg Görögország légterét az Égei-tenger felett.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta a Hürriyet című török napilapnak, hogy Görögországnak mellőznie kell a "provokációt", Kammenosznak pedig "észhez kellene térnie". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS