2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Női kvótát akartak bevezetni egy indiai államban - felgyújtottak több kormányzati épületet

2017. február 03. 09:18, utolsó frissítés: 09:18

Több kormányzati épületet felgyújtottak a női választási kvóta intézményének bevezetése ellen tüntetők csütörtökön az északkelet-indiai Nágaföld szövetségi állam székhelyén, Kohímában.

A több száz aktivista a helyi hatóságoknak az ellen a döntése ellen tiltakozott, amelynek értelmében az önkormányzati választásokon a mandátumok 33 százalékát nőknek tartanák fenn.

Rendőrségi források szerint saját egységeik mellé félkatonai csoportokból álló erősítést is küldtek Kohímába, a szövetségi állam kormányzati épületeinek védelmére.
Az erős rendőrségi jelenlét képes volt feltartóztatni a tüntetőket, akik több kocsit és egy nágaföldi tisztségviselő otthonát is felgyújtották - közölték a hatóságok. Az aktivisták T.R. Zeling menesztését követelték. Ő volt az a tisztségviselő ugyanis, aki végrehajtott egy korábbi bírósági döntést, amelynek értelmében az önkormányzati képviselői helyek mintegy harmadát nőknek kell betölteniük.

A tüntetők szerint mindez súlyosan sértené azokat a törzsi törvényeket és hagyományokat, amelyek tiltják a nők részvételét a politikában.

Az eredetileg február 1-jére kitűzött helyhatósági választásokat el kellett halasztani, miután kedden Nágaföld kereskedelmi központjának számító Dimapur városában rendőrségi oszlatások során két tüntetőt is agyonlőttek, illetve tíz másikat megsebesítettek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS