2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar Földművelésügyi Minisztérium: mindenki számára megnyugtató megoldást keresnek a pálinkával kapcsolatban

2017. február 02. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

A pálinka névhasználat kiterjesztéséről a magyar kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség - közölte a szaktárca az MTI megkeresésére csütörtökön.

A magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása felidézi: az erdélyi pálinkakészítők azt kérték az FM-től, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.

A tárca közölte: mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A minisztérium az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a magyar Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel többször egyeztetett a kérdésben. A Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott lehetséges megoldásokról a kormány dönt majd.

A tájékoztatás szerint a pálinka magyar nemzeti kincs, hungarikum.

Az uniós és a magyar jogi akadályok elhárítása mellett a döntés meghozatalakor fontos szempont annak vizsgálata is, hogy a termő- és előállítási terület növelése milyen hatással lenne a pálinkák piacára, a termőterületen működő vállalkozások működésére, pénzügyi helyzetére - közölte az FM. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS