2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit alsóház felhatalmazta a kormányt a Brexit elindításához

2017. február 01. 22:17, utolsó frissítés: 22:17

A londoni alsóház a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta szerdán azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek parlamenti elfogadása a legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is elindítsák a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

A képviselők két vitanap után 498:114 arányban szavazták meg azt az indítványt, amelyben a kormány felhatalmazást kér a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához. Az 50. cikkely szabályozza, és "aktiválása" hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot.

Az eredmény egyetlen percig sem volt kétséges, mert bár az alsóházi törvényhozók nagy többsége a brit EU-tagságot pártolja, legtöbbjük azonban hitet tett az EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás eredményének tiszteletben tartása mellett. A júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A tervezetről a jövő héten bizottsági szinten tárgyal ismét az alsóház. E tárgyalási szakaszban döntenek érdemben az indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS