2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ emberi jogi főbiztosa: Trump rendelete emberi jogokat sért

2017. január 30. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Az, hogy Donald Trump amerikai elnök megtiltotta bizonyos muszlim többségű országokból a beutazást az Amerikai Egyesült Államokba, a nemzetközi emberi jogi törvények értelmében illegális - jelentette ki hétfőn Zeid Raad al Hussein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Hussein szerint a tiltás ugyanakkor rosszindulatú is, és a valódi terrorizmus elleni harctól von el forrásokat - idézi az Independent.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője azt közölte, az Európai Bizottság tanulmányozza a rendeleteket, hogy kiderüljön, vonatkoznak-e azokra, akik a beutazási tilalom által érintett valamelyik ország és az Európai Unió kettős állampolgárai.

"A helyzet nem egyértelmű" - mondta a szóvivő. A bizottság és partnerintézményei jogi szempontok szerint vizsgálják meg, hogy a meghozott amerikai intézkedés milyen hatással lehet az Európai Unió polgáraira. Hozzátette, a bizottság biztosítani fogja, hogy ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az unió polgárait.

"Ez itt az Európai Unió, és az Európai Unióban senkit nem különböztetünk meg nemzetiség, származás, vagy vallás alapján" - szögezte le Szkínász.

Margarítisz Szkínász hangsúlyozta, az Európai Unió nem csak a menedékkérők esetében nem tesz különbséget ember és ember között, hanem semmilyen más esetben sem. Az Európai Bizottság folyamatosan és következetesen hangsúlyozza elkötelezettségét ezen alapelvek mellett - közölte.

Donald Trump a pénteken aláírt, azonnali hatályú rendelettel 120 napra felfüggesztette a menekültek befogadásáról döntő amerikai rendszer működését, azaz a következő négy hónapban egyetlen új menekült sem léphet be az Egyesült Államokba, a szíriai menekültek befogadását pedig határozatlan időre állította le. Emellett hét, többségében muzulmánok lakta országok állampolgárai 90 napig nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Trump véleménye szerint a rendelet nem "muzulmán tilalom", és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS