2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit külügy szerint csak az adott hét országból indulókra vonatkozik Trump beutazást korlátozó rendelete

2017. január 30. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

A brit külügyminisztérium szerint csak azokra vonatkoznak az amerikai elnök által elrendelt beutazási korlátozások, akik közvetlenül az átmeneti tilalomról szóló rendeletben megnevezett hét országból indulnak az Egyesült Államokba, de a nem kettős állampolgárságú britek e korlátozás alól is mentesülnek.

A tárca honlapján vasárnap este megjelent tájékoztatás szerint Boris Johnson külügyminiszter a nap folyamán tárgyalásokat tartott Donald Trump kormányának illetékeseivel, és e megbeszélésekből kiderült: azokra, akik nem a megnevezett hét országból, hanem bármely más országból, például az Egyesült Királyságból utaznak Amerikába, állampolgárságuktól vagy születési helyüktől függetlenül nem vonatkozik az elnöki rendelet, és nekik nem kell számolniuk fokozott ellenőrzéssel.

Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes, mégpedig Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az Egyesült Államok emellett felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is.

A brit külügyminisztérium "tisztázó célúnak" nevezett vasárnap esti tájékoztatása hangsúlyozza: Trump rendeletének hatálya azokra a brit állampolgárokra sem terjed ki, akik a megnevezett hét országból indulnak az Egyesült Államokba, akkor sem, ha ezen országok valamelyikében születtek.

Azokra a kettős állampolgárokra, akik a tilalomtól érintett valamelyik ország állampolgárai is, szintén nem vonatkozik a korlátozás abban az esetben, ha nem a hét megnevezett országból, hanem máshonnan utaznak Amerikába.

Csak azok a kettős állampolgárok számíthatnak fokozott ellenőrzésre, akik a hét ország valamelyikéből indulnak, például egy brit-líbiai kettős állampolgár, aki Líbiából kíván beutazni az Egyesült Államokba - áll a brit külügyminisztérium tájékoztatásában.

A tárca szerint az amerikai kormány megerősítette erőteljes elkötelezettségét az Egyesült Királyságból érkezők beutazási kérelmének gyors, hatékony feldolgozása mellett.

A külügyminisztériumi közlemény előzményeként Theresa May brit miniszterelnök utasította Boris Johnsont és Amber Rudd belügyminisztert arra, hogy telefonon vegyék fel a kapcsolatot az amerikai kormány illetékeseivel a beutazási tilalom ügyében.

Johnson vasárnap - még a minisztériumi tájékoztatás esti közzététele előtt - elítélte az amerikai elnök korlátozó rendelkezéseit. A brit külügyminiszter Twitter-bejegyzés formájában közzétett állásfoglalása szerint "megosztó és hibás", ha valakit nemzetisége alapján megbélyegeznek. Johnson hangsúlyozta azt is, hogy London megvédi a brit állampolgárok jogosultságait és szabadságjogait otthon és külföldön egyaránt.

Vasárnap a Downing Street szóvivője közölte, hogy Theresa May sem ért egyet Donald Trump "megközelítésével", és a brit kormány nem kíván hasonló intézkedéseket hozni.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnapi nyilatkozatában "szégyenteljesnek és kegyetlennek" minősítette az amerikai elnök által elrendelt beutazási intézkedéseket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS