2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetnék a szexista dresszkódot Nagy-Britanniában

2017. január 27. 10:36, utolsó frissítés: 10:49

Törvényben kell betiltani azt, hogy cégek szexista dresszkódot követelhessenek a női alkalmazottaktól - áll brit képviselők jelentésében.

A petíciókkal foglalkozó, valamint a női egyenjogúságért felelős bizottságok jelentése azután készült, hogy egy londoni recepciós, Nicola Thorp petíciót indított amiatt, hogy 2015 decemberében hazaküldték, amiért nem viselt az előírásoknak megfelelően magassarkú cipőt. A parlamenthez intézett petícióját több mint 150 ezren írták alá.

A jelentésben kiemelik, hogy a 2010-es egyenlőségi törvény már betiltaná a diszkriminatív dresszkódot, de a törvényt nem alkalmazzák megfelelően a gyakorlatban.

A képviselőkhöz később sok panasz érkezett, amelyből a jelentés szerint kitűnik, hogy jelenségről, és nem egyedi esetről van szó. Volt cég, ahol a körömlakk színét, a harisnya vastagságát is megszabták, de olyan is előfordult, hogy a női alkalmazottaknak a karácsonyi vásárlási szezonban rövidebb szoknyát és kigombolt blúzt kellett viselniük a férfi vásárlóközönség "kedvéért".

A képviselők azt javasolják, hogy induljon tájékoztató kampány annak érdekében, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a jogaikkal, a munkáltatók pedig a kötelezettségeikkel, ugyanakkor szigorúbban alkalmazzák a hatályos törvényeket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS