2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koszovói elnök az UCK-sok elleni elfogatóparancsok visszavonását kéri Szerbiától

2017. január 24. 11:20, utolsó frissítés: 11:20

Az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt tagjai ellen kiadott szerb elfogatóparancsok visszavonását kezdeményezi Hashim Thaci koszovói elnök a keddi brüsszeli szerb-koszovói egyeztetésen - értesült a pristinai sajtó a keddi beszámolók szerint.

A koszovói köztársasági elnök az albán Dukagjini televíziónak adott interjújában beszélt terveiről. Kifejtette azt is: elérkezett az ideje annak, hogy lezárják a szerb-koszovói tárgyalások utolsó fejezetét, a legjobb megoldás pedig szerinte az lenne, ha Belgrád elismerné Pristina függetlenségét.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, ám ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, továbbra is saját, albánok lakta, déli tartományának tekinti a területet. Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalás uniós közvetítéssel, eleinte megbízott főtárgyalók, majd a kormányfők vettek részt a megbeszéléseken.

Kedden a két miniszterelnök mellett a köztársasági elnökök is jelen lesznek a tárgyalásokon, amelyek a várakozások szerint érintik Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő franciaországi őrizetbe vételét, valamint annak a vonatnak a kérdését is, amelyet tíz nappal ezelőtt indított Szerbia Belgrádból Koszovó szerbek lakta északi része felé, Pristinával való egyeztetés nélkül.

Ramush Haradinajt január elején fogták el a francia hatóságok egy 2006-ban kiadott szerb elfogatóparancs alapján. Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki az 1998-1999-es szerb-koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő UCK regionális parancsnoka volt. A politikus 2004-2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék kétszer is felmentette a terhére rótt vádpontok alól, ám Szerbia azt állítja, most új bizonyítékok kerültek elő, amelyek egy korábban nem vizsgált időszakra vonatkoznak.

Koszovói beszámolók szerint Haradinaj mellett további 21 egykori UCK-tag ellen van érvényben nemzetközi elfogatóparancs, míg korábban 157 koszovói szerepelt az Interpol körözési listáján Belgrád kérése alapján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS