2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A moldovai külügyminiszter az európai reformpolitika folytatását ígérte Bukarestben

2017. január 23. 19:16, utolsó frissítés: 19:16

A moldovai kormány eltökélt szándéka, hogy maradéktalanul érvényre juttassa az európai reformokat és a társadalom modernizálását - hangoztatta Andrei Galbur külügyminiszter és kormányfő-helyettes hétfőn Bukarestben, a vendéglátójával, Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen.

A találkozóról a román külügyminisztérium számolt be, kiemelve, hogy a moldovai külügyminiszter az első külföldi vendége Meleșcanunak, az új kormány hivatalba lépése óta.

Galbur megköszönte az országának nyújtott román segítséget, a moldovai infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott támogatást és a lakosságnak nyújtott segélyeket. A két miniszter megállapodott abban, hogy az év első felében összeül Chișinăuban az európai integrációt segítő Románia-Moldova kormányközi vegyesbizottság.

Egyetértettek abban, hogy a transznisztriai szakadár terület státusára a megoldást Moldova területi épségének tiszteletben tartásával, a Dnyeszteren túli térség számára biztosítandó különleges jogállással, politikai úton kell keresni, mégpepdig az úgynevezett 5+2 csoport keretében, amelyben az érintett két fél mellett Oroszország, Ukrajna, az EBESZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió vesz részt.

Meleșcanu a román külpolitika kiemelkedő prioritásának nevezte Moldova európai integrációjának támogatását, annak a reformfolyamatnak a segítését, amelyet Moldova az EU-val kötött társulási, illetve szabadkereskedelmi egyezményben vállalt.

A moldovai külügyminiszter európai elkötelezettséget sugalló bukaresti kijelentései szöges ellentétben állnak az országa élére novemberben megválasztott Igor Dodon államfő oroszbarát megnyilvánulásaival, amelyek Bukarest bírálatát váltották ki. A moldovai elnök egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy vissza akarja vonni a NATO chișinăui összekötő irodája megnyitásáról szóló megállapodást, múlt héten pedig - moszkvai tárgyalásait követően - kifejezte reményét, hogy a moldovai parlamenti választások után felmondják az EU-val kötött társulási szerződést.

Bukarest úgy értékelte: a moldovai elnök álláspontja "nem felel meg sem a politikai realitásoknak", sem a Románia és Moldova közötti különleges kapcsolatoknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS