2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A beiktatás nézettsége miatt számháborúzik Trump a sajtóval

2017. január 23. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Nem sokkal hivatalba lépése után hazugsággal vádolta meg a sajtót Donald Trump amerikai elnök. Trump szerint a média azt hazudta, hogy a valóságosnál sokkal kevesebben vettek részt pénteki beiktatásán. Nekiment a médiának Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke is.

A CIA központjába látogató elnök úgy vélte, hogy legalább 1-1,5 millió ember követte figyelemmel a helyszínen a pénteki beiktatást.

"Őszintén szólva, azt hiszem másfél millióan is lehettek, a tömeg elért a Washington emlékműig. De láttam, hogy a tévében az üres gyepet mutatják, és 250 ezer emberről beszélnek. Ez hazugság" - húzta alá Trump, hozzátéve: a hírcsatornák "nagy árat fognak fizetni becstelenségükért".

Donald Trump - aki Mike Pence alelnökkel együtt tett látogatást a CIA Virginia állambeli Langleyben lévő központjában szombaton - látogatásakor elöljáróban támogatásáról biztosította a CIA munkatársait. Ezt követően hosszasan azt fejtegette, hogy hányan voltak a pénteki beiktatási ünnepségen, miképpen számolt be erről "a tisztességtelen média".

A hírszerzőknek hangsúlyozta, hogy "ezer százalékig mögöttetek állok". Majd hozzátette: "annak oka, hogy éppen ide látogattam először az az, hogy háborúban állok a médiával. A földkerekség legtisztességtelenebb emberei között vannak. Igaz? És valamiképpen azt a benyomást keltették, mintha nekem vitám lenne a hírszerzői közösséggel".

Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke ugyancsak élesen bírálta a médiát Az amerikai kormányzat "foggal, körömmel" fog harcolni a sajtó ellen a Donald Trump elnököt érő méltánytalan támadások miatt - jelentette ki vasárnap.

"A lényeg nem a tömeg mérete" - mondta a Fox News televíziónak arra utalva, hogy a média szerint kevesebb érdeklődő vett részt Trump beiktatásán, amiért az elnök hazugsággal vádolta meg szombaton a médiát.

"A lényeg a támadás, és az, hogy egy nap alatt megfosszák a törvényességtől az elnököt. Ezt nem tűrjük karba tett kézzel" - jelentette ki Priebus. Foggal, körömmel vissza fogunk vágni minden nap" - tette hozzá.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) leköszönő igazgatója azt hangoztatta, hogy "mélységesen szomorú és dühös" Donald Trump elnökre azért, amit látogatásakor mondott. John Brennan szóvivője útján nyilvánosságra hozott közleményében kifejtette: "Donald Trumpnak nagyon szégyellnie kellene magát". Szerinte ugyanis Trump elnök túl sokat beszélt önmagáról és túlságosan is magasztalta magát.

Trump gyors vizitjét egyes elemzők azzal magyarázták, hogy az elnök feladatai között elsőként szerette volna helyreállítani a hírszerzés és közte lévő rossz viszonyt. Érkezésekor Meroe Park, aki az átmenti időszakban irányítja az ügynökséget, rövid köszöntő beszédében hangsúlyozta is: "a CIA viszonya a mindenkori elnökkel alapvető fontosságú a nemzet ereje és biztonsága számára". Válaszában Mike Pence - még mielőtt Trump beszélni kezdett volna - az új adminisztráció teljes támogatásáról biztosította a hírszerzői közösséget. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS