2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyásznap lesz hétfőn Magyarországon az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére

2017. január 21. 18:42, utolsó frissítés: 18:53

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére Magyarország kormánya az veronai buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba.

Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.A magyar diákokat ért olaszországi busztragédia miatt a közmédia is megváltoztatta a műsorát. Máskor fogják sugározni A Dal 2017 showműsor szombat estére tervezett második válogatóját és a Dal Kulissza című műsort - közölte az MTVA sajtóirodája.

A közlés szerint a műsort pótlásának időpontjáról később tájékoztatják majd a nézőket.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS