2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizsi merényletek: azonosítottak egy újabb, iraki öngyilkos merénylőt

2017. január 18. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Azonosították a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik újabb öngyilkos merénylőjét. Az iraki dzsihadista a Stade de France nemzeti stadionnál robbantotta fel magát - közölték szerdán francia rendőrségi források.

A támadássorozat nyitányaként a stadionnál felrobbant három kamikaze közül eddig csak egynek a személyazonosságát tudtak megállapítani a francia nyomozók: a 20 éves Bilal Hadfi Franciaországban született belga állampolgár volt.

A titkosszolgálatok feltételezése szerint az a terrorista, akinél Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi névre kiállított hamis szíriai útlevelet találtak egy Moszulból érkezett 20 év körüli iraki állampolgár.

Egy 2016. februárban készült és decemberben nyilvánossá tett titkosszolgálati feljegyzés szerint a férfi családja 5 ezer dollárnak megfelelő iraki dinárt kapott az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől a párizsi támadást követően. Az ellenszolgáltatás magyarázataként a terrorszervezet egy bagdadi öngyilkos merényletet jelölt meg a hozzátartozóknak, a párizsi merényletekről nem ejtett szót - olvasható a feljegyzésben.

A terrorkommandó utolsó tagját, akinél szintén hamis szíriai útlevél volt, még nem azonosították a francia hatóságok.

Az ál Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi és az egyelőre nem azonosított másik öngyilkos merénylő, valamint több társuk is 2015. október 3-án a menekülthullámmal érkezett Görögországon keresztül Európába, s áthaladtak Magyarországon is.

A párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS