2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így reagáltak a politikusok Theresa May keddi bejelentésére

2017. január 17. 19:44, utolsó frissítés: 19:59

Szomorú folyamat szürrealisztikus időkben, de legalább a Brexit valószerűbb bejelentése - fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében Theresa May brit miniszterelnök kijelentésére reagálva kedden.

Tusk szerint a brit miniszterelnök keddi beszéde - amelyben a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát ismertette - valószerűbb képet nyújt a Brexitről, mint amilyet London korábban ismertetett.




Az unió 27 tagállama kész megkezdeni a kilépésről szóló tárgyalásokat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását követően - tette hozzá a tanácsi elnök.

Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője szerint a "rendezett elválás" előfeltétele az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatainak.




Elsőszámú feladata lesz, hogy az unióban maradó 27 tagállam számára a legjobb megállapodás kötése - tette hozzá Twitter-üzenetében Barnier.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetője, a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalások EP által delegált főtárgyalója Twitter-üzenetében "illúziónak" nevezte, hogy Nagy-Britannia kilépését követően, kötelezettségvállalások nélkül is részesülhetne a közös piac adta kedvezményekből.

Az Európai Unió nem fogadja el a Brexit-megállapodást, ha az jobb helyzetbe hozza a kilépett Egyesült Királyságot, mintha bennmaradt volna - tette hozzá Verhofstadt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint az országa számára "gazdasági katasztrófával" fenyeget az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unió egységes belső piacáról.

Sturgeon válasznyilatkozata szerint nem szabad megengedni, hogy a brit kormány kivigye Skóciát az EU-ból és az unió egységes belső piacáról, figyelmen kívül hagyva a skóciai gazdaságra, foglalkoztatásra és életszínvonalra ebből eredő hatásokat, és úgy, hogy Skóciának nincs lehetősége eldönteni, hogy ezt választja-e, vagy egy "másféle jövőt".

A skót kormányfő szerint Theresa May keddi beszédének eredményeként még valószínűbbé vált, hogy Skócia választani fog e két lehetőség között. Nicola Sturgeon hozzátette: a konzervatív brit kormány a jelek szerint úgy gondolja, hogy bármit megtehet Skóciával következmények nélkül. "Lassan rá kell ébredniük, hogy mekkorát tévednek" - fogalmazott a skót miniszterelnök.

Theresa May kedden ismertette kormánya tárgyalási stratégiáját a Brexit ügyében a londoni Lancaster House-ban. May többek között kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból.

A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Theresa May brit miniszterelnök októberben arról tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS