2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament elnökének

2017. január 17. 10:18, utolsó frissítés: 22:36

UPDATE 5: A néppárti Antonio Tajani választották meg az Európai Parlament élére a képviselők kedden a testület plenáris ülésén. Az olasz politikus a szavazás negyedik fordulójában nyerte el a tisztséget 351 szavazattal, a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. Az utolsó fordulóban a szociáldemokrata Gianni Pittella maradt Tarjani egyetlen riválisa, ő 282 szavazatot kapott. A szavazás utolsó fordulójában, ami strasbourgi idő szerint 20 órakor kezdődött, a 751 képviselő közül 713-an szavaztak. 80 képviselő tartózkodott, és 633-an adta le érvényes szavazatot.
Új elnököt választanak az Európai Parlament (EP) élére a képviselők kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.

A nyolc frakció összesen hét elnökjelöltet indított. Esélyesként a néppárti Antonio Tajanit, a szociáldemokrata Gianni Pittellát és a liberális Guy Verhofstadtot emlegetik a szakértők. Rajtuk kívül versenyben van még Helga Stevens, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció politikusa, a zöldpárti Jean Lambert, valamint Eleonora Forenza, a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal és Laurentiu Rebega, a Nemzetek és Szabadság Európája nevű euroszkeptikus képviselőcsoport jelöltje.

Az elnökjelöltek kedd reggeli rövid bemutatkozását követő titkos szavazást Martin Schulz, a leköszönő elnök vezeti.

Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Amennyiben az első három fordulóban ez senkinek nem sikerül, a negyedik és egyben utolsó körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny. Szavazategyenlőség esetén az idősebbikük lesz az elnök.

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.

Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szervei munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat. (mti)

UPDATE: Szövetségre lépett az Európai Parlament (EP) néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciója, amelyek képviselői egyaránt az EPP jelöltjét, Antonio Tajanit fogják támogatni az uniós képviselő-testület elnökválasztásán. Az egyezség részeként Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője, aki a megállapodás értelmében visszavonta a jelöltségét. (mti)

UPDATE 2: A néppárti Antonio Tajani nyerte az Európai Parlament elnökválasztásának első fordulóját. A liberális Guy Verhofstadt visszalépése, illetve az EP néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciójának szövetségre lépése után fő esélyessé váló Tajani a 683 érvényes szavaztból 274-et kapott.

A második helyen a szocialisták jelöltje Gianni Pitella végzett 183 szavazattal.

Az első fordulóban Helga Stevens 77, Jean Lamberts 56, Eleonora Forenza 50, míg a román Laurentiu Rebega 43 szavazatot kapott. (agerpres)

UPDATE 3: Antonio Tajani nyerte az Európai Parlament elnökválasztásának második, délutáni fordulóját is. A néppárti jelölt az első fordulóban kapott 274 szavazat után a második voksoláson már 287 szavazatot kapott.

Legnagyobb vetélytársa, a szocialista Gianni Pitella az első fordulóban kapott 183 szavazat után most 200 voksot gyűjtött, a konzervít-reformer Helga Stevens pedig 66 szavazatot (az első forduló 77 szavazat után).

Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges egyszerű többséget, vagyis 750 szavazatból 376 szavazatot, a választásnak harmadik fordulója is lesz 18:30-kor.

A második forduló eredménye:


1. Antonio Tajani (EPP, Olaszország) 287 (+13)
2. Gianni Pittella (S&D, Olaszország) 200 (+17)
3. Helga Stevens (ECR, Belgium) 66 (-11)
4. Jean Lamberts (Zöldek, Egyesült Királyság) 51 (-5)
5. Eleonora Forenza (GUE/NGL, Olaszország) 45 (+2)
6. Laurentiu Rebega (ENF, Románia) 42 (-8)

UPDATE 4: A választás harmadik fordulójában sem szerezte meg egyik jelölt sem a szavazatok abszolút többségét, így negyedik fordulóra lesz szükség. A választás negyedik körbe csak a harmadik forduló két legtöbb szavazatot szerző jelöltje (Antonio Tajani és Gianni Pittella) került be.

A harmadik fordulóban összesen 719 képviselő szavazott, és 29 érvénytelen szavazat volt. Így az érvényes szavazatok abszolút többségéhez 346 szavazatra lett volna szüksége az egyik jelöltnek a tisztség elnyeréséhez.

A harmadik forduló eredménye:

1. Antonio Tajani (EPP, Olaszország) 291
2. Gianni Pittella (S&D, Olaszország) 199
3. Helga Stevens (ECR, Belgium) 58
4. Jean Lamberts (Zöldek, Egyesült Királyság) 53
5. Eleonora Forenza (GUE/NGL, Olaszország) 45
6. Laurentiu Rebega (ENF, Románia) 44

A szavazás negyedik fordulóját 21 órától tartják.(agerpres, közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS