2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztatták az orlandói tömeggyilkos özvegyét

2017. január 17. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatta annak az Omar Mateennek az özvegyét, aki tavaly nyáron az egyik orlandói melegbárban tömegmészárlást követett el. Az FBI közlése szerint az asszonynak köze volt a mészárláshoz.

Az FBI információját az MSNBC televízióban megerősítette Loretta Lynch szövetségi igazságügyi miniszter is.

A 30 éves Noor Salman ellen az igazságügy akadályozása a vád, valamint az, hogy segítette férjét az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kezdeményezett kapcsolatfelvételi kísérletekben. Noor Mateent a kaliforniai San Francisco melletti otthonában tartóztatták le, s kedden már bíróság elé is kell állnia.

Omar Mateen az Egyesült Államok történelmének egyik legvéresebb tömegmészárlását követte el tavaly júniusban a floridai Orlandó egyik éjszakai klubjában. A Pulse klub a helyi homoszexuálisok találkozóhelyeként volt ismert. A lövöldözéses merényletben negyvenkilencen haltak meg, és tucatnál is több volt a sebesült áldozat. A rendőrség három órán keresztül tartó akcióban agyonlőtte az afgán gyökerű Mateent, aki az akció közben azt hangoztatta, hogy hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

Felesége novemberben, a The New York Times című lapnak adott interjújában még azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, mit tervez a férje, s arról panaszkodott, hogy a házasságuk éppen tönkrement, mert a férfi egyre erőszakosabb volt, őt is többször megverte. Az FBI munkatársainak a nyomozás során szintén azt vallotta, hogy nem tudott a merényletről, sőt az egész akció alatt, miközben telefonkapcsolatban volt a férjével, megpróbálta őt lebeszélni róla.

A CBS televízió információi szerint az FBI úgy véli: Noor Salman tudott a készülő merényletről, de nem vette fel a kapcsolatot sem az FBI-jal, sem a helyi rendőrséggel, hogy megakadályozza.

Az FBI a tömegmészárlást terrortámadásnak és gyűlöletből fakadó bűncselekménynek minősítette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS